Linkovi

Vučić i Tanin: Važno prisustvo UNMIK-a na Kosovu zbog bezbednosti


Aleksandar Vučić na sastanku sa šefom UNMIK-a Zahirom Taninom (izvor: Fejsbuk stranica predsednika Srbije)
Aleksandar Vučić na sastanku sa šefom UNMIK-a Zahirom Taninom (izvor: Fejsbuk stranica predsednika Srbije)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa šefom misije UN (UNMIK) na Kosovu Zahirom Taninom i sa njim razgovarao o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

Vučić i Tanin su se saglasili da je prisustvo misije UN na Kosovu važno za održavanje bezbednosti i stabilnosti, kako kroz primenu Rezolucije 1244 UN, tako i kroz angažovanje da se sprovede dogovoreno u Briselu, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Pregovarači Beograda i Prištine su prošle nedelje u Briselu postigli sporazum o deeskalaciji, nakon dvonedeljne krize izazvane odlukom kosovske vlade da vozila sa srpskim registarskim tablicama moraju da zamene tablice kada ulaze na Kosovo. U skladu sa dogovorom, vozila sa obe strane će prilikom prelaska administrativne linije stavljati nalepnice preko državnih oznaka, a trajno rešenje za tablice treba da pronađe radna grupa u Briselu. Dogovor o deeskalaciji predviđa i dvonedeljno prisustvo KFOR-a na prelazima.

Šef UNMIK-a je ukazao na neophodnost dijaloga Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije je rekao da poslednji potez Prištine i razmeštanje pripadnika ROSU na Jarinju i Brnjaku "predstavlja novu provokativnu meru, posle pokušaja formiranja vojske Kosova i uvođenja taksi na srpsku robu, i izaziva zabrinutost Srbije za budućnost Srba na KiM".

"Priustvo UNMIK-a i drugih međunarodnih misija je biše nego potrebno kao garancija bezbednosti srpskog naroda", piše u saopštenju.

Vučić je istakao da će "Srbija, kao i do sada, nastaviti sa naporima da očuva mir i stabilnost, ali da situacija zavisi i od prištinske strane koja bi trebalo da se suzdržava od stalnih jednostranih poteza koji pogoršavaju stanje na Kosovu".

Predsednik Srbije je, kako se navodi, rekao da je zabrinut zbog sve većeg broja incidenata i zamolio Tanina da iskoristi svoj uticaj i upozori Prištinu da jednostranim akcijama ugrožava mir i stabilnost u regionu.

XS
SM
MD
LG