Linkovi

Samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu - o značaju, ciljevima i ulozi pokreta u današnjem svetu


Samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu (izvor: Twitter, @NAM60Belgrade)
Samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu (izvor: Twitter, @NAM60Belgrade)

Beograd je domaćin dvodnevnog samita Pokreta nesvrstanih zemalja, organizovanog na 60. godišnjicu osnivanja pokreta. Na skupu učestvuje više od 105 zemalja, devet delegacija međunarodnih organizacija i 40 ministara spoljnih poslova, prenosi Fonet. Ovo je najveće diplomatsko okupljanje u Evropi tokom pandeimije, a organizovali su ga zajednički Srbija i Azerbejdžan.

Dvodnevni samit na Beogradskom sajmu je događaj kojim se obeležava šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih i neće biti donete nikakve političke odluke. Srbija od 2001. godina ima status posmatrača u Pokretu.

Prva konferencija Pokreta bila je održana 1. septembra 1961. u Beogradu, a osnivači su bili predsednki SFRJ Josip Broz Tito, predsednik Egipta Gamal Abdel Naser, premijer Indije Džavaharlal Nehru. Pokret je osnovan sa idejom da se zemlje članice distanciraju i od zapadnog bloka koji su predstavljale SAD i NATO, i istočnog, koji je predstavljao tadašnji SSSR.

"Značajna uloga nesvrstanih u današnjem svetu"

Na početku se, preko video linka, obratio Ilham Alijev, predsednik Azerbejdžana, zemlje koja predsedava Pokretom nesvrstanih zemalja.

Alijev je rekao da se u Beogradu odigrava "istorijski događaj obeležavanja 60. godišnjice od osnivanja Pokreta" i zahvalio predsedniku Srbije na organizaciji.

"Istorijski principi, kao što su poštovanje teritorijalnog intergriteta u suvreniteta, kao i nemešanje u unutrašnja pitanja zemalja, su u suštini pokreta. To i danas poštuju države članice. Kršenje teritrijalnog integriteta država, uz silu, nije prihvatljivo. Azerbejdžan podržava integritet i suverenitet svih zemalja", rekao je Alijev, čija zemlja predsedava Pokretom do 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je osnova Pokreta nesvrstanih "mir" i da je Srbija, kao naslednica SFRJ, promoter ideje multilateralizma.

"Verujem da se slažemo da je svet danas drugačiji nego 1961. Globalizacija i nove tehologije učinile su svet manjim, ali su izazovi veći i složeniji. Zato je važno da radimo na multilateralizmu. Svaki novi izazov nas podseća na to da nijedna država nije izolovano ostrvo i da treba da sarađujemo. Pokret je uvek bio simbol slobode, pokazujući spremnost da se bori za nezavisnost, teritorijalni integritet, suverenitet", rekao je Vućić.

"Srbija zna kako je to, najteža borba je za suverenitet i teritorijali integritet je pitanje Kosova. Srbija u toj borbi poštuje principe UN i Pokreta nesvrstanih. Dijalog nema alternativu i ključ je za uspeh".

Vučić je rekao da Srbija ide ka EU, ali održava prijateljstva i sa "istokom i zapadom, severom i jugom".

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je da se današnji skup u Beogradu održava u vreme izuzetnih globalnih izazova, prenosi Fonet.

Nesvrstane države su doprinele globalnoj solidarnosti u vreme pandemije, a imaju značajnu ulogu i u procesu smanjenja nuklearnog arsenala i jačanju jedistva u svetu, rekao je Gutereš.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov preneo je ocenu predsednika Rusije Vladimira Putina da članice te organizacije imaju značajnu ulogu u svetskoj politici, svojim insistiranjem na konstruktivnom dijalogu, prenosi Fonet.

Status Rusije, kao posmatrača u Pokretu nesvrstanih, otvara mogućnost novog doprinosa, rekao je Lavrov i izrazio očekivanje da će skup u Beogradu poslati poruku da jednakost među državama nema alternativu.

Lavrov se uoči početka samita sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Tokom dvodnevnog samita saobraćaj u Beogradu biće po potrebi privremeno obustavljan, a gradska uprava odlučila je da zbog većeg broja gostiju iz inistranstva, prodavnice rade do ponoći.

Vučić odlikovao predsednika Gane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je predsednika Gane Nana Adoa Dankva Akufo-Adou Ordenom Srbije na lenti za naročite zasluge u utvrđivanju saradnje i prijateljskih odnosa

Predsednik Gane izjavio je da se nada da Srbiju i Ganu u budućim odnosima čeka svetla budućnost i da njegova zemlja namerava da otvori vrata za dalju saradnju, prenosi Fonet.

On je zahvalio Srbiji na podršci Srbije na izboru Gane za izbor članice Saveta bezbednosti UN na period od dve godine i poručio da će doprinos njegove države biti da se poboljša opšta klima u svetu, jer najviše brine bezbednost u Africi, koju narušavaju džihadisti i rast terorističkih aktivnosti.

Vučić je rekao da je na plenarnom sastanku dogovoreno da se udvostruči broj studenata iz Gane na školovanju u Srbiji, koja im daje stipendije, sa 16 na 32. Zahvalio je Gani na stavu o poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Tokom samita nesvrstanih održan je niz bilateralnih sastanaka srpskih zvaničnika sa predstavnicima Palestine, Burkine Faso, Indije i drugih zemalja učesnica samita u Beogradu.

XS
SM
MD
LG