Linkovi

Počela primena sporazuma, nalepnice umesto probnih tablica, vozači zadovoljni


Žena lepi nalepnice preko svoje tablice na prelazu Merdare (Foto: VOA)
Žena lepi nalepnice preko svoje tablice na prelazu Merdare (Foto: VOA)

Na svim prelazima između Kosova i Srbije od jutros je počela primena sporazuma o deeskalaciji, koji se odnosi na režim nalepnica za registarske tablice. Predviđeno je da ovaj sporazum, koji su pre nekoliko dana u Briselu postigli predstavnici Beograda i Prištine, traje narednih šest meseci, do kada se očekuje pronalaženje trajnog rešenja.

Režim nalepnica za registarske tablice koji je počeo da se primenjuje podrazumeva da vozači koji vozilima ulaze na Kosovo i u Srbiju dobijaju nalepnice kojim su u obavezi da na registarskim oznakama prekriju simbole Kosova i Srbije. U pitanju su četiri nalepnice - po dve za svaku registarsku tablicu. Vozači na prelazu Medare, za sada su zadovoljni.

Počela primena sporazuma, nalepnice umesto probnih tablica, vozači zadovoljni
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

„Procedura je veoma laka. Posle provere dokumentacije policajac vam dodeli papir sa stikerima koji ima uputstva. Mali stiker je za obeležje zemlje, dok preko grba ide ovaj duži stiker i to je to. Postavljanje traje minut. Mislim da je ovo bolje rešenje, nego sa probnim tablicama“.

„Lakše je i za jednu i za drugu stranu ja mislim, zato što niko ne skida i stavlja tablice. Nalepnice su jednostavnije, praktičnije“.

„Tako su se dogovorili, poštujemo, tako da mogu da kažem da je kraća procedura nego kad je bilo pre dve nedelje sa probnim tablicama“.

Procedura je potpuno ista i sa srpske strane prelaza, gde vozila sa kosovskim registarskim tablicama ulaze u Srbiju s tim što su te nalepnice drugih dimenzija u odnosu na one koje izdaju kosovski policajci, jer je dizajn tablica različit.

Pokrivanje delova srpskih i kosovskih registarskih tablica koje je na svim prelazima između Kosova i Srbije počelo da se sprovodi jutros u osam sati, predstavnici Beograda i Pristine dogovorili su još septembra 2016. godine. Prema tom dogovoru bilo je predviđeno da režim nalepnica za registarske tablice, na snagu stupi još 15. novembra 2016.

Dogovor o nalepnicama za registarske tablice koji su 2016. godine postigli tadašnji pregovarači Beograda i Prištine Marko Đurić i Edita Tahiri tada nije sproveden jer Priština skoro godinu dana nije mogla da sprovede tender za nabavku nalepnica, a kasnije taj dogovor gotovo da niko nije pominjao.

Pitanje registarskih tablica, ponovo je postalo aktuelno kad je Vlada Kosova pre oko dve nedelje donela odluku o reciprocitetu za srpske registarske tablice i zabrani korišćenja KM tablica.

Zbog ove odluke, kao i zbog prisustva pripadnika Specijalne jedinice Policije Kosova kod prelaza Jarinje i Brnjak, Srbi sa severa blokirali su prilazne puteve kod ovih prelaza.

Posle 10 dana blokade, Beograd i Priština su uz posredstvo Evropske unije postigli sporazum o deeskalaciji situacije kojim je danas počela primena režima nalepnica onako kako je 2016. dogovoreno u Briselu.

XS
SM
MD
LG