Linkovi

Na Jarinju i Brnjaku se čeka sprovođenje dogovora iz Brisela


Blokada prelaza Jarinje traje 12 dana
Blokada prelaza Jarinje traje 12 dana

Posle postizanja dogovora Beograda i Prištine u Briselu o deeskalaciji, od jutros je na prelazima Brnjak i Jarinje i dalje blokiran saobraćaj, a tu su i pripadnici specijalne jedinice kosovske policije ROSU u iščekivanju primene sporazuma, javlja RTS.

Sporazumom je predviđeno da ROSU počnu povlačenje u subotu od 8 sati ujutru i da se to završi do 16 sati. Predviđeno je i uklanjanje barikada koje su postavili Srbi sa severa Kosova nezadovoljni odlukom kosovske vlade o tablicama. RTS prenosi da za sada nema naznaka da li će saobraćaj na Jarinju i Brnjaku takođe biti normalizovan u subotu, ali je verovatno da će se to desiti u ponedeljak.

Dogovorom je predviđeno da na administrativne prelaze dođu snage KFOR-a i tamo ostanu dve nedelje.

Dogovor iz Brisela, postignut uz posredovaje specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, podrazumeva i da se od ponedeljka 4. oktobra, kao privremena mera primenjuju nalepnice umesto promene tablica, kao i da se formira Radna grupa koja će doneti trajnije rešenje za tablice. Njen prvi sastanak biće 21. oktobra u Briselu.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je najvažnije da je dogovoren dolazak KFOR-a i što ljudima sa severa Kosova neće biti skidane tablice prilikom ulaska na Kosovo.

On je za RTS rekao da "nema besplatnog ručka u Briselu" i da je za sve dogovoreno moralo da se izbori.

Petković je rekao da se u Briselu sastao i sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom, za koga je rekao da je "iskusan diplomata" i da mu je "drago što je demantovao (kosovskog pregovarača Besnika) Bisljimija da je prvog dana nešto dogovoreno u Briselu, kako bi se izvršio pritisak na Beograd".

Eskobar je pozdravio dogovor u Briselu i dodao da SAD neće učestvovati kao jedna strana u dijalogu, ali da će nastaviti da podržavaju pregovore koji se vode pod okriljem EU.

XS
SM
MD
LG