Linkovi

Novozaraženih preko 4.000, Kon upozorava da Srbiji preti eksponencijalni rast


Epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za štampu kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa, u Beogradu, 3. aprila 2020.
Epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za štampu kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa, u Beogradu, 3. aprila 2020.

U poslednja 24 sata, do srede u 15 sati, u Srbiji je od posledica Kovida 19 preminulo 16 ljudi, a od testiranih 16.175 uzorka registrovano je 4.056 novih slučajeva zaraze, objavljeno je danas na sajtu covid19.rs.

Na bolničkom lečenju su 4.072 pacijenta, a na respiratorima je 161 osoba. Ukupno je preminula 4.491 osoba, a procenat smrtnosti je 0,95. Od početka epidemije registrovan je 470.941 slučaj, a testiran je 2.986.711 uzorak.

Kon: Situacija u Beogradu katastrofalna

Epidemiološka situacija u Beogradu je katastrofalna, bolnice su prepune, a zemlji preti eksponencijalni rast zaraze, ocenio je u sredu epidemiolog Predrag Kon.

Kon je za TV Prva rekao da je neprihvatljivo da mere budu blage kao što je to sada slučaj, jer je situacija loša, prenela je agencija Beta.

Patrijarh Porfirije u izolaciji

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije je u preventivnoj izolaciji zbog kontakta sa osobom zaraženom korona virusom, saopštila je danas SPC.

Kako se navodi, patrijarh je bio u kontaktu sa sveštenikom za koga se ispostavilo da ima blagi i asimptomatski oblik koronavirusa. Patrijarh će po savetu lekara narednih dana preventivno biti u izolaciji, navedeno je.

Rekao je da će na sastanku Kriznog štaba u četvrtak ili petak tražiti zatvaranje svih kafića i restorana na najmanje sedam dana.

"Nailazi ozbiljan period. Ako ne budemo striktno radili imaćemo eksponencijalni porast zaraženih", naveo je on.

Kazao je da je popunjenost bolnica sve veća i da se stalno povećava.

Prema njegovim rečima, veliki je problem vraćati non kovid bolnice u kovid bolnice jer nema ko da leči druge bolesti, preneo je FoNet.

Upitan zašto nije odmah uvedeno vanredno stanje nego se čekalo, Kon kaže da je medicinski deo Kriznog štaba još u novembru tražio najrigoroznije mere ali da im je rečeno da to ne može da se sprovede bez vanrednog stanja.

Takođe, uz ovako veliki broj novoinficiranih ugrožava se i sam proces vakcinacije.

U Srbiji je trenutno vakcinisano oko miliona građana, dok je revakcinisano oko 530.000 do 550.000, kazao je on i istakao da su oni koji su primili dve doze vakcine, za ovu sezonu bezbedni.

Ivanuša: Srbija četvrta u Evropi po novozaraženima

Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi po broju novozaraženih koronom na sto hiljada državljana, rekao je za Politiku direktor kancelarije Svetske zdrvstvene organizacije u Srbiji Marjan Ivanuša.

On je ocenio da se treba podsetiti značaja pridržavanja mera jer je situacija u Srbiji ozbiljna, preneo je FoNet.

Ivanuša ističe da svi znamo da je ovo teško i da dugo traje, ali da dok se ne dostigne kolektivni imunitet vakcinacijom jedino što preostaje u borbi protiv virusa jeste poštovanje epidemioloških mera.

Pored uspeha u vakcinaciji, treba imati u vidu da je broj onih koji se još nisu vakcinisali i dalje veliki i oni i dalje mogu da se zaraze i da prenesu virus, rekao je Ivanuša.

On smatra da uspeh vakcinacije zavisi od poverenja javnosti i da treba pružiti verodostojne informacije o bezbednosti i prednostima vakcine.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG