Linkovi

Više od 4.000 novozaraženih u Srbiji, stiglo još Fajzer vakcina


U Srbiju je stiglo još 28.080 doza Fajzer vakcine
U Srbiju je stiglo još 28.080 doza Fajzer vakcine

U Srbiji je koronavirusom u protekla 24 sata registrovan još 4.091 slučaj zaraze koronavirusom na 13.596 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Umrlo je 17 osoba.

Na bolničkom lečenju je 4.237 pacijenata, a na respiratorima 176 osoba.

Lekari upozoravaju da se bolnice brzo pune. Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović rekao je da su zbog velikog priliva pacijenata angažovani i dodatni kapaciteti u bolnicama Dragiša Mišović, KBC Zemun i Karaburma i da su maksimalno angažovani kapaciteti kovid bolnice u Kruševcu, prenosi Fonet.

On kaže da treba očekivati da se pacijenti iz Beograda upućuju u bolnice u drugim gradovima, kako bi se očuvali kapaciteti non-kovid bolnica.

Stevanović je podsetio da je u decembru 2020. bilo i više od 11.000 hospitalizovanih bolesnika i ocenio da zdravstveni sistem može da primi još nekoliko hiljada iznad tog broja, ali da bi posledica toga bila da oni koji nisu oboleli od kovida ostanu bez nege.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević upozoria je da se rapidno povećava broj obolelih sa teškom kliničkom slikom.

Ona je za RTS rekla da je u bolnici u Batajnici ostalo još 50 slobodnih kreveta i da je protekli vikend "najteži otkako je bolnica otvorena", te da je u proteklih pet dana primljeno 500 ljudi.

U Srbiji su za vikend na snazi bile restrikcije, a o eventualnim novim merama Krizni štab će razgovarati u utorak.

Član tog tela Branislav Tiodorović ponovio je da će medicinski deo tražiti oštrije mere i da je za neki rezultat potrebno da se one sprovode desetak dana.

Tiodorović je za TV Pink rekao da je neopgodno još jedno skraćenje na nedelju dana i još jedan vikend bez kafića i restoana, prenosi Fonet.

"Bez sedam do deset dana ne možemo imati efekte. Po epidemiološkoj doktrini neophodno je da imate čak tri nedelje sprovođenje rigoroznih mera. Imaćemo isti stav i sutra, da bude intenzivno ograničenje, vrlo rigorozno za sve objekte s tim što će morati da se proceni da li će to biti do 14 ili 17 sati", rekao je Tiodorović.

Prema postojećim merama, srednje škole prebacile su se na onlajn nastavu, a prema rečima ministra prosvete Branka Ružića, tako će biti do petka, a posle "će se videti" u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Stiglo još Fajzer vakcina

U Srbiju je, u okviru redovne isporuke stiglo još 28.080 doza Fajzerove vakcine, saopštila je Vlada.

Proteklog vikenda počeka je vakcinacija osuđenika, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Navodi se da je vakcinu primilo 259 osuđenika u Sremskoj Mitrovici i 73 osuđenice iz Požarevca, a da 36 osoba trenutno čeka da primi vakcinu.

Nadležni domovi zdravlja će u koordinaciji sa kazneno-popravnim ustanovama organizovati imunizaciju i u drugim gradovima, piše u saopštenju.

XS
SM
MD
LG