Linkovi

U Srbiji na snazi vikend restrikcije, 3.519 novozaraženih


Kovid odeljenje u KBC Zemun
Kovid odeljenje u KBC Zemun

U Srbiji je registrovano još 3.519 zaraženih koronavirusom na 13.087 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Umrlo je još 17 osoba.

Na bolničkom lečenju su 4.182 pacijenta, a na respiratorima je 169 osoba.

Od subote u podne do ponedeljka u 6 ujutru u Srbiji je zatvoreno sve sem prodavnica hrane, apoteka i pumpi. Od ponedeljka srednje škole prelaze na onlajn nastavu. Te mere doneo je Krizni štab u petak, a o novim će se raspravljati na sednici u utorak.

Epidemiolozi su rekli da nisu zadovoljni donetim merama. Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kazao je za RTS da su lekari tražili oštrije restrikcije, ali da nisu predlagali policijski čas. On naglašava da je problem u kontroli primene mera. Epidemiolog Predrag Kon je nakon sednice Kriznog štaba u petak rekao da vikend mere nisu dovoljne, ali da je "i to bolje nego da nemamo nikakve mere".

Predsednik Serbije Aleksandar Vučić izjavio je da samo jedan dan "zaključavanja" zbog korona virusa košta zemlju 190 miliona evra, što je ogroman novac, prenosi Fonet.

Vučić je, posle sastanka sa kineskom ambasadorkom Čen Bo, rekao da je zato od presudnog značaja da se građani vakcinišu u što većem broju i potom revakcinišu, a vakcina će biti dovoljno.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je izjavio da će grad biti protiv zatvaranja i na sednici u utorak, prenosi Beoinfo.

On je rekao da smatra da je i vikend mogao da prođe bez zatvaranja, ali da "razume potrebu medicinskog dela Kriznog štaba koji ima svoje argumente, kao i premijerku Anu Brnabić koja treba da balansira između različitih zahteva".

Vesić kaže da svako zatvaranje znači da će se ljudi okupljati po kućama što ne može da se kontroliše.

UPK: Stroge mere najmanje dve nedelje

Udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida (UPK) konstatuje da je Srbija na pomolu novog talasa i da je potrebno uvesti mere na koje su pozvali krajem 2020, a koje podrazumevaju obustavljanje svih događaja i skupova, sportskih dešavanja, potpunu obustavu rada ugostiteljskih objekata i dozvolu rada samo prehrambenim radnjama i apotekama, rad od kuće, onlajn nastavu redukovan gradski prevoz itd, što treba da važi najmanje dve nedelje.

UPK ocenjuju da se u ovakvu epidemiološku situaciju došlo zbog "neaktivnosti Kriznog štaba i kršenja propisanih mera". Smatraju i da policijski čas nije potreban ako se mere dosledno primenjuju.

"Udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida već mesecima istrajno i argumentovano upozorava na katastrofalne propuste učinjene tokom pandemije u Srbiji, istovremeno nudeći Ministarstvu zdravlja i tzv. Kriznom štabu predloge mera i rešenja, čija bi primena značajno doprinela borbi protiv epidemije. KŠ i MZ su se ili u potpunosti oglušili na ove inicijative i predloge UPK ili su neke delimično i neuspešno primenili sa velikim zakašnjenjem", navodi se u saopštenju UPK.

XS
SM
MD
LG