Linkovi

Kovid u Srbiji: Od subote u podne do ponedeljka rade samo prodavnice hrane, goriva i lekova


Arhiva - Zdravstveni radnici zbrinjavaju pacijenta obolelog od Kovida 19, u Zemunskoj bolnici u Beogradu, 26. novembra 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)
Arhiva - Zdravstveni radnici zbrinjavaju pacijenta obolelog od Kovida 19, u Zemunskoj bolnici u Beogradu, 26. novembra 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)

Krizni štab za suzbijanje koronavirusa odlučio je na sednici u petak da kafići i prodavnice na skijalištima i planinama neće raditi tokom vikenda, a da će u ostatku zemlje svi prodajni objekti u subotu, zbog Zadušnica, raditi do podneva. Od tada, od tada do ponedeljka u šest sati izjutra, moći će da rade samo prodavnice hrane, lekova i goriva, saopštio je posle sednice epidemiolog Predrag Kon.

Srednje škole od ponedeljka prelaze na onlajn nastavu, kazao je on, a radno vreme svih objekata biće kao i dosad, preneo je N1.

Kon izjavio da je imunizacija građana jedini put i izlaz iz ove situacije, "jer ako će se samo ići na zatvaranja, onda se vrtimo u krug", najavljujući novu sednicu Kriznog štaba za utorak.

Proteklih četiri dana nemamo povećanje broja novozaraženih, iako je veliki broj obolelih oko 4.000, rekao je Kon, a prenosi FoNet.

Krizni štab i nove antipandemijske mere
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

To je razlog zašto je svaka mera koja sprečava kontakne, makar i na kratko, dobra. Ovo su rešenja sa kojim izlazim ispred Kriznog štaba, ne medicinskog dela, već Kriznog štaba, rekao je on i napomenuo da će ova dva dana doneti neki efekat, ali ne dovoljan.

"Šta je bilo iza vrata, ostavljam za taj događaj. Sasvim sigurno da je bilo razmena mišljenja, ponekad i energični... Rezultat toga je da imamo ovo što vam sada prenosim. Nastavićemo da razgovaramo“, naveo je Kon.

Veliki pritisak na zdravstveni sistem

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek ukazao je u petak da zdravstveni sistem trpi veliki pritisak i ocenio da treba pooštriti mere i to one koje sprečavaju okupljanje više od petoro ljudi.

Strah od Zadušnica

U Srbiji je u poslednja 24 sata, do petka do 15 sati, od 15.774 testirana uzorka na prisustvo koronavirusa registrovano je 4.071 novozaraženih, dok je umrlo 17 ljudi, objavljeno je na zvaničnoj stranici Ministarstva zdravlja.

Đerlek je za Radio-televiziju Srbije rekao da se analizira svaka sitnica i da je ubeđen da će Krizni štab doneti najbolju odluku "za državu Srbiju".

"U Beogradu je zaista alarmantna situacija, broj pregleda u kovid ambulantima se povećao za 50 odsto, juče je bilo 3.600 pregleda, pre neki dan skoro 4.000. Povećao se broj prijema u odnosu na broj otpusta, bolnice su nam pune", upozorio je Đerlek.

On je najavio da će se neke bolnice vratiti ponovo u kovid sistem "zbog neodgovornog ponašanja jedne sad već poprilične grupe građana". Situacija ni u ostalim krajevima Srbije nije dobra, a stanje je pogoršano i u sredinama poput Pirota i Negotina gde je situacija bila stabilnija.

Đerlek je istakao da imunizacija protiče u najboljem redu, da se danas očekuje 500.000 doza vakcina iz Kine, a u ponedeljak novi kontigent Fajzer vakcine, da ima dovoljno vakcina, ali da je zabrinut da li će širenje virusa usporiti imunizaciju.

"Sve pretpostavke su da ćemo do juna doći do dva miliona revakcinisanih, imaćemo mirno leto", rekao je Đerlek.

Povećan broj teških pacijenata, sve više mladih

Kovid bolnice u Beogradu su skoro popunjene, a povećana potrošnja kiseonika potvrđuje da je povećan i broj pacijenata s teškom kliničkom slikom, upozorio je direktor Centra za anesteziologiju KCS i koordinator svih bolnica u Srbiji Nebojša Lađević i ukazao da je u kovid bolnicama sada sve više i mlađih pacijenta.

"Ako trošite sedam tona kiseonika, to znači da imate izuzetno mnogo pacijenata. Ono što nas zabrinjava jeste zavisnost pacijenta od kiseonika, što znači da su to sve umereno teške do teške kliničke slike", objasnio je Lađević za RTS, prenosi FoNet.

Naveo je i da u bolnicama ima pacijenta koji su primili prvu dozu vakcine jer se očito još nisu razvila antitela.

Takođe, dodao je i da nemaju pacijente koji su primili drugu dozu vakcine.

Preminuo umirovljeni episkop SPC Atanasije

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije Jevtić preminuo je u četvrtak u trebinjskoj bolnici od posledica koronavirusa, prenela je RTRS. Njegovo zdravstveno stanje pogoršalo se pre nekoliko dana, a u bolnici se lečio od 17. februara. U Hercegovini je proglašena dvodnevna žalost, u petak i subotu.

"Svi pacijenti moraju da se paze i posle prve i druge, posebno kineske vakcine. Tridesetak dana posle druge kineske vakcine bi bio neki optimalni rok kada bi ste imali već dosta visok nivo antitela", rekao je Lađević.

Objasnio je i da su, ukoliko se neko na vreme javi u bolnicu, kada dođe do skoka temperature, malaksalosti, na samom početku bolesti, i sprovede terapijski protokol, velike šanse da se uopšte ne završi u jedinici intenzivnog lečenja i na mehaničkom respiratoru.

Međutim, kako je rekao, ako se u tom periodu, zbog nekih drugih razloga, kao što su pridružene bolesti, ipak dođe do respiratora, šanse su mnogo veće da se taj pacijent izleči.

"Tu se pokazalo da je oko 70, pa čak i 80 odsto izlečenja. Međutim ukoliko smo zakasnili sa javljanjem i propustili smo tih pet, šest dana koji su krucijalni u lečenju i tada pacijent završi na respiratoru, tada su šanse svega 20 odsto ako je pacijent intubiran da se izleči", naglasio je Lađević.

Što se tiče najavljenih pooštravanja epidemioloških mera, Lađević je istakao da je teško naći meru i da smo se doveli u situaciju da smo blizu izlaza a da smo svojim ponašanjem napravili grešku Lađević je ukazao da ne mora "zaključavanje" biti apsolutno rešavanje ali apsolutno poštovanje propisanih mera mora biti praćeno sankcionisanjem onih koji te mere ne sprovode, a drugi put je da se napravi prekid u infekciji i sve zatvoriti.

Epidemiološkinja Studentske poliklinike Mila Paunović izjavila je da je prethodne nedelje duplo više studenata bilo zaraženo u odnosu na nedelju pre toga i da je deo studentskog stacionara za kovid pun.

Paunović je za televiziju N1 rekla daje u nedelji između 15. i 22. februara bilo za 50 odsto više zaraženih u odnosu na nedelju pre toga, a prošle nedelje duplo više u odnosu na tu sedmicu.

XS
SM
MD
LG