Linkovi

Vučić u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu o razvoju saradnje


Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na aerodromu u Srajevu, Bosna i Hercegovina, 2. marta 2021. (Foto: Rojters, Dado Ruvić)
Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na aerodromu u Srajevu, Bosna i Hercegovina, 2. marta 2021. (Foto: Rojters, Dado Ruvić)

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je u sredu uveče u Ujedinjene Arapske Emirate, gde je rekao da očekuje važne razgovore u Abu Dabiju, a potom i u Kraljevini Bahrein, što će biti njegova prva poseta toj zemlji.

Ocenio je da su to "za nas važni razgovori, jer imamo prvo razgovor sa prijateljima".

"Emirati i Bahrein su poslali ogromnu pomoć tokom pandemije. Iako sa Bahreinom nismo imali gotovo nikakve odnose, a oni su bili divni i poslali avion pun opreme", objasnio je Vučić za Pink, prenosi sajt RTS-a.

Vučić je na svom instagram nalogu objavio je da je u UAE prisustvovao prezentaciji modela te zemlje u upravljanju korona krizom i iskustva sa vakcinacijom.

"Prisustvovao sam fantastičnoj prezentaciji modela UAE u upravljanju krizom prouzrokovanoj Kovid 19 koju nam je prikazao direktor za bezbednost i prevenciju Nacionalne uprave za upravljanje vanrednim situacijama i elementarnim nepogodama Saif Aldaheri i prezentaciji iskustva UAE tokom procesa vakcinisanja protiv Kovid 19, koju nam je predstavila načelnica Nacionalnog odbora za istraživanje kovida, šef Odeljenja za zarazne bolesti Uprave za zdravstvo Abu Dabija Farida Alhosani", napisao je Vučić.

Vučić je rekao da je delegacija Srbije došla dva dana ranije u UAE, a da se očekuje i poseta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, jer je rođendan šeika Muhameda Bin Zajeda, preneo je FoNet.

Trgovinska saradnja

Među mnogim najavljenim temama o kojima bi trebalo da se razgovara, Vučić je kao prvu naveo razgovore o proširenju trgovinske saradnje.

"Izvozimo jabuke, maline, jagode i mnogo drugog voća", rekao je Vučić i dodao da je tržište Emirata zahtevno i da traži posebno pakovanje od 18 kilograma sa oko 120 plodova. "Imamo veliki projekte sa njima od Beograda do Al Dahre, veliki poljopriredni kombinat koji se sprema za nove investicije", kazao je Vučić.

Naglasio je da će tema biti i nova zelena agenda za Srbiju, čistiji vazduh za građane.

S tim u vezi razgovaraće o obnovljivim energentima, kako bi na našem tržištu imali više zelene energije, a što manje uglja. Najavio je da će ministar Nedimović potpisati sa Bahreinom Memorandum o razumevanju.

"Svi se naoružavaju, i Srbija jer moramo da budemo jaki"

Predsednik Srbije izjavio je da nema nikakave sumnje da se sve zemlje u regionu naoružavaju, zbog čega se i Srbija naoružava, ali ne zato što želi sukobe i rat, već da bi mogla da odvrati svakog potencijalnog agresora i zaštiti zemlju i narod.

"Svi se naoruzavaju i mi se naoružavamo, čim se svi naoružavaju morate i vi da se naoružavate, nećemo valjda da ostanemo slabi i da savako može da nam preti", naveo je Vučić, prenosi RTS.

Predsednik Srbije kaže da je cilj naoružavanja Vojske Srbije da se sačuva mir i stabilnost.

XS
SM
MD
LG