Linkovi

Novi rekord: 5.613 novozaraženih u Srbiji, 27 preminulih


ARHIVA - Naučnik u laboratoriji "Vatreno oko" u Beogradu radi sa uzorcima za testiranje na koronavirus (Foto: Reuters/Marko Đurica)
ARHIVA - Naučnik u laboratoriji "Vatreno oko" u Beogradu radi sa uzorcima za testiranje na koronavirus (Foto: Reuters/Marko Đurica)

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano 27 umrlih od koronavirusa, što je do sada najveći broj zabeležen na dnevnom nivou. Registrovan je i rekordan broj novozaraženih, čak 5.613 na 18.040 testiranih uzoraka.

U bolnicama je 5.317 pacijenata, a na respiratorima njih 182.

Direktor Kliničkog centra Milika Ašanin izjavio je za TV Pink da svaka treća osoba u Srbiji koja je zaražena zahteva hospitalizaciju, a da pet odsto zahteva intenzivnu negu i ventilaciju. On smatra da je epidemiološka situacija kritična i da preti da izmakne kontroli.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je za RTS da je zdravstveni sistem na ivici opstanka i apelovao na sve, a posebno mlade, da sprovode mere koje su propisane. Kon je ocenio da policijski čas ipak nije potreban.

Od utorka su na snazi i nove mere koje podrazumevaju da svi objekti, sem apoteka i pumpi, budu zatvoreni od 21h do 5h ujutru. Izmenjen je i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, pa su previđene novčane kazne za nepoštovanje mera za fizička i pravna lica.ž

RFZO: Prve vakcine u Srbiji do kraja godine

Prve doze vakcina protiv koronavirusa stići će u Srbiju do kraja godine, rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić i dodala da je reč o količini od pola miliona do milion doza.

Ona je za Prvu TV rekla da je najvažnije da vakcina bude registrovana i da se prve doze što pre uvezu, a da će biti nabavljene one za koje službe u Srbiji odluče da su bezbedne za građane, prenosi Fonet.

Škodrić je naglasila da će vakcina biti besplatna, a da će je prvo primiti zdravstveni radnici, vojska i policija, a potom ostali građani.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije najavio da će u Srbiju stići 1,8 miliona doza vakcine protiv koronavirusa, a da će najverovatnije biti reč o Fajzerovoj vakcini.

Istraživanje: Beograđani još ne znaju da li bi se vakcinisali

Američka privredna komora AmCham sprovela je istraživanje o vakcinaciji u septembru, a rezultati su pokazali da 45 odsto građana Beograda nije odlučilo da li bi se vakcinisalo, prenosi Fonet.

Prema istom istraživanju, samo petina građana je spremna da se vakciniše, a četvrtina se izjasnila protiv toga.

AmCham konstatuje da je, s obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije, potrebno povećati kapacitet za testiranje i jačati poverenje u imunizaciju, obezbediti kapacitete za distribuciju vakcina i planirati povećanje dostupnosti vakcine široj populaciji.

XS
SM
MD
LG