Linkovi

Ponovo više od pet i po hiljada novozaraženih, Vlada uvela nove mere


Arhiva - Medicinski radnik čeka ljude koji se testiraju na prisustvo koronavirusa, u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u Beogradu, Srbija, 26. juna 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)
Arhiva - Medicinski radnik čeka ljude koji se testiraju na prisustvo koronavirusa, u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u Beogradu, Srbija, 26. juna 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)

U protekla 24 časa, do subote u 15 sati, preminulo je 28 osoba, a registrovana su još 5.774 nova slučaja zaraze koronavirusom, objavljeno je na zvaničnom portalu Ministarstva zdravlja Covid19.rs.

Na bolničkom lečenju trenutno se nalazi 6.071 osoba, dok je 209 pacijenata na respiratoru.

Od početka epidemije, od posledica zaraze korona virusom u Srbiji preminulo je ukupno 1.168 osoba, zaraza je potvrđena kod 116.125, testirano je ukupno 1.610.219 uzoraka, a 16.938 u poslednja 24 časa.

Objavljene nove mere Vlade Srbije u borbi protiv koronavirusa

Vlada Srbije usvojila je u subotu nove mere za suzbijanje epidemije koronavirusa čija primena počinje od utorka, 24. novembra, a ključna mera je skraćenje radnog vremena do 18 časova i obavezna upotreba zaštitnih maski u zatvorenom prostoru.

Radno vreme biće skraćeno do 18 časova u restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima, a nošenje maski je "obavezno i bezuslovno u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti", saopštila je Vlada.

Zabranjena su sva javna okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru, a od te mere izuzete su radne organizacije, škole, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu, minimum četiri kvadratna metra po osobi.

Poslodavci su obavezni da omoguće rad od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta, a biće uvedena stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Propisana je i "stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina - samoizolacije, kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi".

Usvojene mere oročene su na period od 10 dana i biće iznova razmotrene u skladu u sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, saopštila je Vlada i ponovila apel da se građani "ponašaju odgovorno prema sebi i ostalim sugrađanima".

"Sve usvojene mere imaju za cilj isključivo očuvanje života i zdravlja građana", nagšeno je u saopštenju Vlade, koje je preneo FoNet.

Janković: Ako se mere sprovode, ograničavanje kretanja nepotrebno

Prethodno u subotu, član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da je medicinski deo tog tela predložio je Vladi da svi objekti – osim prehrambenih radnji, apoteka i pumpi – rade do 17 časova.

Imamo uveravanja da će mere u potpunosti biti donete kako su predložene, rekao je Janković u Jutarnjem programu RTS.

On je naglasio kako je Vladi predloženo da mere stupe na snagu što pre jer su "u pitanju sati a ne dani" i da se "moraju sprovoditi bezrezervno", kako situacija ne bi bila još gora.

Razmatrana je i mogućnost da se "maska nosi uvek i svuda, ali je prevladao razum jer ne bi imalo smisla da neko nosi masku i šeta sam pored reke", rekao je Janković, ocenivši da je kažnjavanje zbog nepoštovanja mera stvar državnih organa, a ne lekara i kriznog štaba.

Janković je naveo da Krizni štab nije razmatrao uvođenje policijskog časa jer to "u ovom trenutku nije svrsishodna mera".

"Ako ove mere budu sprovedene, priča o zabranama kretanja biće nepotrebna. Predlažemo da ljudi izbegnu situacije gde mogu da budu u kontaktu", sugerisao je Janković.

Sindikat: Sve više zaraženih učenika i nastavnika, zatvorite škole!

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) upozorila je u subotu na sve veći broj zaraženih učenika i prosvetnih radnika i, konstatujući da nije prihvaćen predlog USPRS o produženju raspusta na nedelju dana kako bi se napravio zastoj u zaražavanju, pozvala roditelje da pomognu prosvetnim radnicima.

"Deca se ne testiraju i pojma nemamo koliko ih je bolesnih, ali pouzdano znamo da ih je mnogo. Nastavnika je u školama sve manje jer su ili kovid pozitivni ili u izolaciji zbog članova porodice. Pojma nemamo o broju jer se podaci ne objavljuju", ističe u saopštenju USPRS koje je preneo FoNet.

Unija navodi kako se direktori obrazovnih ustanova "žale da im je sve teže da organizuju rad jer nema ko da menja vaspitače/nastavnike, sekretare, tetkice, administrativno/finansijske radnike, domare".

Sindikad podseća da je odbijen je i raniji predlog da zaposleni sa hroničnim bolestima pređu u onlajn učionice, uz ocenu da "ovu vlast apsolutno ne zanima šta misle oni koji izvode nastavu, zbog toga što ih ni samo obrazovanje ne zanima".

"Ne šaljite decu sa simptomima gripa u škole! Ne vodite ih u igraonice, ne šaljite na treninge, koliko god možete, spasite i sebe i nas! Vidite li vi da 110.000 nastavnika i 25.000 vaspitača ovima u kriznom štabu ne znače ama baš ništa! Ne slušaju, ne razumeju, ne sarađuju", ističe UPRS uz poruku Kriznom štabu da razmotri zatvaranje škola.

XS
SM
MD
LG