Linkovi

Ponovo dnevni rekord - preko šest hiljada novozaraženih, preminulo 29


Arhiva - Uzimanje uzorka za testiranje na prisustvo koronavirusa, u Beogradu, 12. avgusta 2020.

U poslednja 24 časa, do četvrtka u 15 sati, u Srbiji je od Kovida 19 umrlo 29 odoba, a registrovano je 6.109 novozaraženih od 18.980 testiranih, saopštio je Krizni štab.

U bolnicama se nalazi 5.589 osoba, od kojih je 186 na respiratorima. Od izbijanje epidemije registrovano je 104.097 zaraženih, preminulo je 1.110 obolelih, a testirano je 1.153.980 građana. Stopa smrtnosti iznosi 1,07 odsto.

Nema zatvaranja škola

Ministastvo prosvete poručilo je da se škole neće zatvarati, odnosno da neće sve preći onlajn nastavu.

Kako piše Blic, u petak će na sednici Kriznog štaba konačno biti rešena dilema da li na nivou opština, po proglašenju vanredne situacije, mogu biti zatvorne škole, a đaci upućeni na onlajn nastavu.

Mehanizam prelaska na onlajn po opštinama podrazumevaće da lokalni krizni štab donese odluku o vanrednoj situaciji i obustavi rad škola, ali kako nastava ne bi bila prekinuta, već nastavljena onlajn, sledeća instanca je obraćanje školskoj upravi, koja konsultuje Ministarstvo i donosi se preporuka o prelasku na onlajn nastavu, piše list.

Moguće dodatno pooštravanje mera

Infektolog Mijomir Pelemiš, član Kriznog štaba, izjavio je da se ne sme čekati da prođe 14 dana da bi se analizirao efekat novouvedenih oročenih mera.

"Mnogo pre 1. decembra, već danas ili sutra, moramo da analiziramo, i to ne efekte mera, nego epidemiološku situaciju, i ako ne vidimo poboljšanje, da odmah pooštrimo mere", rekao je Pelemiš za Večernje novosti.

Zaoštravanje mera moglo bi da znači dodatno skraćivanje radnog vremena ugostitelja i trgovaca, preorijentaciju na rad od kuće, ograničenje broja ljudi u javnom prevozu i povećanje distance.

To bi onda značilo da u lokalima mora da se obezbedi više od sadašnja četiri metra kvadratna po čoveku.

"Kovid 19 podjednako je opasan za sve uzraste, bez obzira na pol, samo je razlika u ishodu bolesti. Svi mogu da se zaraze i svako ko je zaražen može da premine usled komplikacija. Nama su od kovida umirali mladi, srećom ne i deca, ali izveštaji iz SAD pokazuju da je tamo kovid bio fatalan za više od 100 mališana", upozorio je Pelemiš.

Bolnice se ubrzano popunjavaju, lekari obolevaju

Selters banja iz Mladenovca tri dana je u kovid sistemu, a kapaciteti od 180 postelja već su popunjeni, rekla je za TV Pink direktorka tog rehabilitacionog centra Snežana Kostić.

Ona je navela da su iza njih dve teške noći kada su imali više od 50 prijema pacijenata sa upalama pluća izazvanih koronavirusom.

Istovremeno, direktor Instituta Banjica Zoran Baščarević izjavio je danas za RTS da je od korona virusa sada zaraženo 45 radnika Instituta, dok je tokom leta bilo njih 30, a to se drastično odražava na intenzitet rada, jer Institut nije u kovid sistemu i bavi se redovnim radom.

U toj bolnici nedlejno se pregleda oko 500 traumatizovanih pacijenata, od čega se 50 primi, 30 operiše, rekao je direktor.

Svakog dana osam-devet operativnih programa. To će mnogo nedostajati ako Banjica bude primorana da uđe u kovid sistem. Nadamo se da će sistem izdržati još ovih par nedelja, a mi ćemo nastaviti da radimo ono što radimo svaki dan, naveo je direktor Banjice.

Zbrinjavamo sve pacijente koji su teški maligni pacijenti i to smo uspeli nekako da postignemo i dovedemo u redovno stanje, rekao je Baščarević.

XS
SM
MD
LG