Linkovi

Kon: Medicinski deo Kriznog štaba tražio rigoroznije mere


Odeljenje Intenzivne nege u Kliničkom centru Vojvodine
Odeljenje Intenzivne nege u Kliničkom centru Vojvodine

U Srbiji je u protekla 24 sata ponovo oboren rekord u broju umrlih u jednom danu: prema zvaničnim podacima od Kovida 19 preminulo je 30 osoba. Registrovano je i rekordnih 6.254 zaraženih na 19.301 testiranih uzoraka.

U bolnicama je 5.803 pacijenata, a 192 osobe su na respiratorima.

Krizni štab zasedao je u petak ujutru povodom sve gore epidemiološke situacije u Srbiji, ali još nije poznato šta je odlučeno i da li su donete neke nove mere.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da je medicinski deo štaba napisao predlog novih, rigoroznijih mera, a taj predlog dostavljen je predsednici Vlade i očekuje da će mere biti saopštene u subotu.

Gostujući na RTS-u, Kon nije želeo da otkriva o kakvim je merama reč, osim da su "rigoroznije od postojećih. Dodao je da je teško da Vlada neće prihvatiti predloge medicinskog dela Kriznog štaba.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da na današnjoj sednici Kriznog štaba nije bilo reči o uvođenju policijskog časa, ali da je preporuka da se prekinu kontakti građana jer je to jedina solucija, prenosi Fonet.

"Nalazimo se u situaciji da je virus ušao u porodicu i to je velika razlika od onog u prethodnom periodu. Jedini način da se spreči širenje je prekid kontakata. Ne postoji drugi", rekao je Lončar.

On je konstatovao da su brojevi obolelih i umrlih posledica nepoštovanja mera, a da je, koje god mere da donese Krizni štab, potrebno od 7 do 10 dana da bi se videli njihovi efekti.

Lončar je najavio da će u bolnicama u Beogradu gde je najkritičnije, biti otvoreni i dodatni kapaciteti.

Ministarka za rad i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS pre sednice Kriznog štaba da "svaka porodica treba da bude svoj Krizni štab" i svako treba da bude svoj kontrolor.

"Nema novih mera koje mogu da se donesu, a da su suštinski važne. Jedine mere jesu nošenje maski i fizičko distanciranje. Sve ostale mere koje države donose su samo u cilju povećanja uspešnosti ovih mera", rekla je Kisić Tepavčević.

Trenutno su na snazi mere koje obavezuju građane da nose maske u zatvorenim prostorima i na otvorenom gde nije moguće održati distancu, radno vreme svih objekata sem apoteka i pumpi skraćeno je do 21h i zabranjeno je okupljanje više od pet ljudi na jednom mestu.

Takođe je na snazi i izmenjen Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji predviđa novčane kazne za građane i pravna lica koji ne poštuju mere.

XS
SM
MD
LG