Linkovi

Novi najveći dnevni broj zaraženih u Srbiji - 1.878, preminulo 11 ljudi


Arhiva, ilustracija - Zdravstveni radnik u zaštitnom odelu tokom pandemije koronavrusa u Trencinu.
Arhiva, ilustracija - Zdravstveni radnik u zaštitnom odelu tokom pandemije koronavrusa u Trencinu.

U Srbiji je u protekla 24 časa, do utorka u 15 sati, od koronavirusa preminulo 11 osoba, dok je novozaraženih 1.878 , od testiranie 10.962 osobe, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

Trenutno je 49 pacijenata na respiratoru, dok je hospitalizovano 1.397 osoba. Od početka epidemije, od posledica zaraze korona virusom u Srbiji preminule su 844 osobe, zaraza je potvrđena kod 51.083 osobe, a testirano je 1.363.619 osoba.

Epidemiolog Zoran Radovanović preporučio je ranije u utorak nadležnima da skrate radno vreme splavova i noćnih klubova kao jednu od dodatnih mera za obuzdavanje epidemije i dodao da smatra da postoji strah od uvođenja "energičnijih" mera otkada su u julu izbile demonstracije protiv vraćanjapolicijskog časa.

Radovanović je za N1 rekao da bi bilo celishodno da se, s obzirom na epidemiološku situaciju, ograniči rad splavova, noćnih klubova.

On je takođe naglasio da je teško procenjivati koje mere su celishodne bez kompletnog uvida u epidemiološku statistiku, odnosno u bazu svih podataka o epidemiji.

"Postoji grupa od skoro 80 mladih stručnjaka iz inostranstva, epidemiologa koji su po izbijanju zaraze ponudili pomoć Vladi Srbije, ali su odbijeni pošto bi morao da im bude odobren pristup bazi podataka", dodao je Radovanović.

On je upozorio da se nalazimo u trećem talasu epidemije a na pragu četvrtog nivoa prenošenja, odnosno "prenošenja zaraze u zajednici", ali da ima i mnogo međuuređenja između policijskog časa i potpunog izostanka mera.

"U ovoj situaciji, kada je porast broja obolelih 'strm', morali bismo pre svega da poštujemo već donete mere, ali i da uvedemo neke nove. Nemamo vakcinu niti lek, tako da ne možemo mnogo da učinimo, te je cilj epidemiologa da ne dođe do eksplozivnog porasta broja obolelih, kako ne bi došlo do sloma zdravstvenog sistema", podseća Radovanović.

U Beogradskoj areni 237 pacijenata

U privremenoj bolnici u Beogradskoj areni trenutno je smešteno 237 kovid pacijenata, a oko 200 bolesnika je na kiseoničkoj terapiji, rekao je jedan od koordinatora te privremene bolnice Vlado Batnožić.

On je za TV Pink rekao da su u ponedeljak primljena 33 pacijenta, da se Arena brzo puni i da su pacijenti uglavnom sa teškom kliničkom slikom, sa jednostranom ili obostranom upalom pluća, prenosi FoNet.

Najmlađi pacijent ima 20 godina, a najstariji 88 godina, rekao je Batnožić.

U Vojvodini se pogoršava

Institut za javno zdravlje Vojvodine ocenio je da je epidemiološka situaciju u AP Vojvodini nepovoljna, "sa tendencijom pogoršanja" i da je u odnosu na prošli nedelju registrovan značajan porast broja registrovanih slučajeva - 244 nova slučaja, među kojima je najviše u Novom Sadu 162.

Dnevni broj registrovanih slučajeva u AP Vojvodini kontinuirano raste od 20. oktobra i u ovom trenutku je 1.700 aktivnih slučajeva, navodi se u saopštenju. Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 975, što je, takođe, trostruko više u odnosu na prethodnu nedelju, a aktivni slučajevi prisutni su u 44 od 45 opština u AP Vojvodini, prenosi N1.

XS
SM
MD
LG