Linkovi

Kovid u Srbiji: Preminulo 40 ljudi, novozaraženih 6,5 hiljada, pomoć USAID i UNDP


Arhiva - Zdravstveni radnik priprema dozu vakcine protiv koronavirusa, proizvođača Fajzer BajoNTek.
Arhiva - Zdravstveni radnik priprema dozu vakcine protiv koronavirusa, proizvođača Fajzer BajoNTek.

U Srbiji je u protekla 24 sata, do petka do 15 sati, od posledica zaraze koronavirusom preminulo 40 ljudi, a od 21.290 testiranih uzoraka registrovana su 6.462 novozaražena, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Na bolničkom lečenju je 5.401 pacijent, a na respiratoru je 201.

Kako javlja RTS, u Beogradu je u poslednja 24 sata registrovano 1.614 slučaja koronavirusa, od ukupno 6.462 novoobolelih širom Srbije, dok devet gradova beleži trocifren broj zaraženih.

Posle Beograda, najviše novih slučajeva ima Novi Sad - 343, a na trećem mestu po broju zaraženih je Niš sa 288 novoobolelih. Slede Kragujevac sa 185 novih slučajeva, Čačak sa 139, Leskovac sa 128, Smederevo sa 111, Kraljevo sa 108, Pančevo sa 101 i Šabac sa 100 novozaraženih.

Preminuo 82.681 građanin više nego lane

U Srbiji je u periodu januar-avgust 2021. godine umro 82.681 građanin i u odnosu na isti period prethodne godine, kada je broj umrlih bio 70.322, beleži se rast od 12.359 ili za 17,6 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku, prenosi FoNet.

U periodu januar-avgust 2021. godine rođeno je 39.965 beba i u odnosu na isti period prethodne godine, kada je broj živorođenih iznosio 40.559, beleži se pad od 594, odnosno za 1,5 odsto.

Zavod je naveo da je reč o prethodnim rezultatima o živorođenim i umrlim nakon upisa rođenja i smrti u matične knjige i da su podaci prikazani prema mesecu registracije, odnosno mesecu upisa u matične knjige rođenih i umrlih u prošloj i ovoj godini.

Pomoć USAID-a i UNDP-a

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) isporučila je u petak 70.000 dolara vrednu opremu Institutu za javno Srbije zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u Beogradu i za 23 lokalne i regionalne zdravstvene institucije, koja je namenjena Nacionalnom komunikacionom centru.

Opremu će, kako je navedeno u saopštenju, koristiti stručnjaci za zarazne i druge bolesti u Srbiji kako bi lakše mogli da koordiniraju aktivnosti u borbi protiv pandemije korona virusa a današnja donacija je deo milion dolara vrednog projekta "Zajedno protiv kovida", koji USAID sprovodi u partnerstvu sa UNDP.

"Ovaj i svi drugi naši napori da pomognemo Srbiji u borbi protiv kovida preduzeti su u skladu sa prioritetima koje su odredili naši partneri iz institucija u Srbiji", izjavio je američki ambasador Entoni Godfri i najavio da će SAD ukoro pružiti dodatnu podršku kako bi podigli svest o važnosti vakcinacije, "jer je sveobuhvatna vakcinacija jedini način da se vratimo normalnom životu".

"Sa novim tehnologijama Nacionalnog komunikacionog centra za javno zdravlje unapređena je spremnost za reagovanje u pandemiji kovida 19", istakla je direktorka "Batuta" Verica Jovanović.

Novi Nacionalni komunikacioni centar pomoći će "Batutu" da bolje koordinira proces vakcinacije koji je u toku i usmeri javne zdravstvene resurse kako bi zaštitio zdravlje građana Srbije u skladu sa prioritetnim potrebama, tokom i nakon pandemije Kovida 19, preneo je FoNet.

"Kreirali smo digitalnu mrežu eksperata za javno zdravlje u čitavoj zemlji i omogućili da mogu da međusobno komuniciraju 24 sata sedam dana u nedelji", rekla je stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap i istakla da će "brza i kontinuirana razmena podataka sa terena pomoći u koordinaciji nacionalnih napora da se odgovori na pandemiju, upravlja procesom vakcinacije i očuva zdravlje građana".

XS
SM
MD
LG