Linkovi

U Srbiji više od 7.500 novozaraženih, neke škole prelaze na onlajn nastavu


Medicinska sestra na punktu za vakcinaciju na Beogradskom sajmu

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 7.572 novozaraženih na 26.127 testiranih uzoraka. Umrla su 34 pacijenta. Na respiratorima je 163 obolelih, a na bolničkom lečenju njih 4.054 .

Lekari upozoravaju da se situacija pogoršava. Epidemiolog Predrag Kon najavio je da bi sednica Kriznog štaba mogla da bude održana narednih dana, ali se još ne zna tačno kada. Na prethodnoj sednici, Krizni štab je razmatrao uvođenje kovid propusnica - potvrda o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili negativnom testu - za ona mesta na kojima nije neophodno boraviti. Kon je ranije ocenio da je zatvaranje alternativa kovid propusnicama.

Ministastvo prosvete je, zbog povećanog broja zaražene dece u školama, objavilo plan nastave za narednu nedelju, prema kojem škole u određenim mestima prelaze na onlajn nastavu.

Mediji prenose da je velika gužva ispred kovid ambulanti u zemlji.

Direktor Kancelarije za e-upravu Mihajlo Jovanović izjavio je da je u Srbiji ukupno dato više od 6,2 milona vakcina.

On je za RTS precizirao da je dato više od tri miliona prvih doza, više od 2,8 miliona drugih doza i oko 400.000 treće doze vakcine.

Na prvom mestu po broju vakcinisanih je Priboj sa 64 odsto, iza toga su Bosilegrad i Mali Zvornik sa 60 odsto, Užice i Niš sa 59 procenata i Kladovo i Beograd sa 58 odsto vakcinisanih punoletnih građana. Na dnu listu, istod 30 odsto vakcinisanih imaju – Ub, Mionica, Lajkovac, Novi Pazar i Tutin.

Kada je reč o vakcinaciji mladih uzrasta od 18 do 30 godina, Jovanović ističe da je i dalje mali procenat vakcinisanih, oko 22 odsto, ali da i to varira od grada do grada i da je u Beogradu taj procenat skoro 29 odsto.

Beširević: Obavezna vakcinacija ne ugrožava ljudska prava

Profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union Violeta Beširević izjavila je za Fonet da pava onih koji ne žele da se vakcinišu protiv korone ne bi bila ugrožena u slučaju da država naredi obaveznu vakcinaciju.

"Kada je reč o zaraznoj bolesti, tu su moja prava ograničena vašim pravima. Niko nema pravo da ugrožava drugog", rekla je Beširević i naglasila da i Ustav i Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti polaze od toga.

"Ovo što vidimo i čemu svedočimo je pre svega politička odluka. Nažalost, naše zdravlje je postalo pitanje politike, a ne pitanje javnog zdravlja", ukazala je Beširević.

Kada se govori o obaveznoj vakcinaciji ona ističe da "to nije prisilna vakcinacija i ne znači da će nas lekari juriti da se vakcinišemo".

Onaj ko se ne vakciniše, a za to nema medicinski opravdani razlog, snosio bi prekršajnu odgovornost za kršenje propisane obaveze, zaključila je Beširević.

XS
SM
MD
LG