Linkovi

Studija: Vakcina Džonson i Džonson efikasna 94% posle dodatne doze


Čendler Milard iz Aleksandrije u Virdžiniji prima vakcinu Džonson i Džonson pre bejzbol utakmice u Vašingtonu, 18. septembra 2021.
Čendler Milard iz Aleksandrije u Virdžiniji prima vakcinu Džonson i Džonson pre bejzbol utakmice u Vašingtonu, 18. septembra 2021.

Američka farmaceutska kompanija Džonson i Džonson (J&J) saopštila je u utorak da podaci nove studije u završnoj fazi kliničkih ispitivanja pokazuju da je druga doza njene vakcine, ako se da oko dva meseca posle prve doze, povećala efektivnost na 94%.

Kompanija je na svom vebsajtu objavila da je kliničko ispitivanja u SAD pokazalo da "buster" vakcina pruža čak 100 odsto zaštite od teških ili kritičnih simptoma Kovida-19, počevši od 14 dana posle dobijanja druge doze.

Kompanije je takođe saopštila da nema dokaza da je efikasnost vakcine bila smanjena u vreme trajanja studije, koja je obavljana i u trenutku kada je delta soj postao dominantna varijanta virusa u SAD.

Džonson i Džonson navodi da su testovi sprovedeni van SAD pokazali da vakcina nudi do 87% zaštite od teških oblika Kovida 19. Kompanija je navela i da je buster vakcina, data šest meseci posle prve doze, dovela do toga da se nivo antitela uveća devet puta nedelju posle dobijanja dodatne doze, i da je nastavio da se uvećava i do 12 puta.

U petak, savetodavna komisija Uprave za hranu i lekove (FDA) glasao je da preporuči hitnu dozvolu za dodatne doze Fajzerove vakcine za Amerikance starije od 65 godina i one kojima preti veliki rizik od teške bolesti, ali je glasao protiv preporuke davanja "buster" doze široj populaciji, navodeći da želi da vidi dodatne podatke.

Kompanija Džonson i Džonson je saopštila da je svoje podatke dostavila Upravi za hranu i lekove, i da planira da ih pred drugim regulatorima, Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i drugim savetodavnim grupama za vakcine širom sveta.

U izveštaju su korišćeni podaci agencija Asošijeted pres i Rojters.

XS
SM
MD
LG