Linkovi

Kovid 19 u Srbiji: Umrlo 39, novozaraženih opet preko 7.000, sve više zaraženih trudnica


Arhiva, ilustracija: Bočice vakcine protiv koronavirusa proizvođača Moderna
Arhiva, ilustracija: Bočice vakcine protiv koronavirusa proizvođača Moderna

U Srbiji je u protekla 24 sata, do srede u 15 sati, od posledica zaražavanja koronavirusom preminulo je 39 ljudi, a među 23.408 testiranih uzoraka zabeležen je 7.201 novi slučaj zaraze, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Na bolničkom lečenju je 5.014 pacijenata, od kojih je 195 na respiratoru.

Načelnica ginekologije u Kliničko-bolničkom centru "Dragiša Mišović" Slađana Mihajlović upozorila je danas da je sve više trudnica zaraženih koronavirusom i istakla da je nepohodno da se vakcinišu i trudnice i dojilje.

"Savet je da se vakcinišu pre nego što planiraju da ostanu u drugom stanju ili ako su trudne da prođe 12 nedelja i onda prime Fajzerovu vakcinu. Ako su se porodile i doje, mogu da prime vakcinu", rekla je Slađana Mihajlović za RTS.

Ona je objasnila da ako je trudnica kovid pozitivna prvo treba da ide u kovid ambulantu doma zdravlja ili infektivne klinike, a ne kod ginekologa.

Dodaje da će ih i dalje kontrolisati njihov ginekolog, ali u delu gde se kontrolišu kovid pozitivni.

Slađana Mihajlović je ukazala da su prošle godine bile lakše kliničke slike trudnica koje su bile zaražene, ali da je sa povećanjem broja obolelih došlo do teških kliničkih slika, a bilo je i trudnica koje su izgubile život.

"Neminovno da je vakcinacija potrebna da bi klinička slika bila blaža, ukoliko se razbole od kovid infekcija. Svima treba da bude jasno da je ova bolest o kojoj i dalje ne znamo sve. Svako ko je iole svestan svog zdravlja treba da se vakciniše", kazala je Slađana Mihajlović.

U KBC "Dr Dragiša Mišović" nalazi se 170 kovid pacijenata, gotovo svaki četvrti zahteva neku vrstu kiseoničke potpore, a na lečenju je oko 40 dece.

I razredi sa najmlađim osnovcima mogu da pređu na onlajn nastavu

Ukoliko u manjem odeljenju koje čini do 16 đaka bude troje pozitivnih na kovid-19, to odeljenje prelazi na onlajn nastavu, a ako je 17 i više učenika čini to odeljenje, dele se na dve grupe i naredne dve nedelje pohađaju kombinovanu nastavu i ovo važi i za najmlađe osnovce, rečeno je Politici u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prenosi FoNet.

Roditelji u ovoj školskoj godini više nemaju mogućnost izbora da li će decu da šalju u školske klupe ili ne, već učenje onlajn mogu da zatraže samo na osnovu preporuke lekara.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas da je odluka o prelasku na onlajn nastavu ukoliko je u odeljenju zaraženo više učenika važila i prošle školske godine za učenike svih razreda.

U odluci Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola koja je doneta u petak, 17. septembra precizirani su kriterijumi za organizovanje nastave u situacijama kada se pojave slučajevi kovid infekcije kod učenika u istom odeljenju.

Ukoliko se u jednom odeljenju pojave dva ili više slučajeva infekcije, direktor škole organizuje rad u školi tako što odeljenje sa 16 ili manje učenika, nakon pojave tri obolela učenika u odeljenju, prelazi na onlajn nastavu u trajanju od 10 dana, podsetilo je Ministarstvo.

Ukoliko se radi o odeljenjima sa 17 i više učenika, nakon pojave dva slučaja, to odeljenje se deli na dve grupe i nastavlja rad po drugom (kombinovanom) modelu nastave.

Na grupe se potom primenjuje postupak za odeljenja sa 16 i manje učenika, odnosno nakon pojave nova tri obolela učenika u grupi prelazak na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za tu grupu.

XS
SM
MD
LG