Linkovi

Fajzer i Bajontek saopštili da je njihova vakcina bezbedna za decu između 5 i 11 godina


Farmaceutske kompanije Fajzer i Bajontek saopštile su u ponedeljak da su manje doze njihove vakcine protiv Kovida-19 bezbedne i efikasne u zaštiti dece uzrasta od pet do jedanaest godina.

Američka kompanija i njen nemački partner Bajontek kažu da su testiranja pokazala da mlađa deca dobro tolerišu vakcinu, i da ona proizvod snažan odgovor antitela i u manjim dozama, koje su odgovarajuće za mlađu decu.

Fajzer je saopštio da planira da uskoro zatraži od SAD, Britanije i EU dozvolu upotrebe vakcine kod mlađe dece, što bi moglo da značajno proširi obim vakcinacije u SAD. Oko 28 miliona dece u Americi spada u tu starosnu grupu, iako su do sada milioni odraslih odbili da se vakcinišu.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da je, do sada, u zemlji potpuno vakcinisano više od 181 milion ljudi, ali 70 miliona Amerikanaca starijih od 12 godina još nije dobilo vakcinu, iz različitih razloga.

Fajzer kaže da je niža doza - što je trećina jačine vakcine za odrasle - ispitana u probama u kojima je učestvovalo više od 2.200 učenika predškolskog i školskog uzrasta, od kojih je dve trećine dobilo pravu vakcinu a trećina - slani rastvor. Kompanija navodi da su deca razvila nivoe antitela podjednako snažne kao što je bio slučaj kod tinejdžera.

Pošto su se deca sada vratila u škole a delta soj se širi po SAD, roditelji u mnogim zajednicama su nervozno čekali da vladini zdravstveni zvaničnici odobre vakcinu za njihovu decu.

Deci prati manji rizik nego odraslima da razviju ozbiljne posledice Kovida-19 ili podlegnu bolesti, ali je više od 5 miliona dece u SAD testirano pozitivno na Kovid-19 a najmanje 490 je umrlo, prema podacima Američke akademije pedijatara.

Doktor Viljam Gruber, pedijatar i potpredsednik Fajzera izjavio je za Asošijeted pres da će se do kraja meseca kompanija prijaviti za dozvolu za upotrebu vakcine kod dece stare od 5 do 11 godina u hitnim situacijama, prvo u SAD a ubrzo zatim u Britaniji i Evropi.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) saopštila je da će proceniti podatke Fajzera, što je proces koji može da traje nekoliko nedelja.

Američki proizvodjač vakcine Moderna takođe proučava svoje vakcine kod mlađe dece. I Fajzer i Moderna proučavaju upotrebu vakcine kod sasvim male dece, počevši od šestomesečnih beba, a rezultati se očekuju krajem godine.

U Britaniji, kampanja vakcinacije dece stare između 12 i 15 godina počela je u ponedeljak u školama širom zemlje.

Deo informacija u ovom izveštaju preuzet je od agencije Asošijeted pres.

XS
SM
MD
LG