Linkovi

Više od 6.200 novozaraženih u Srbiji, pojačane kontrole poštovanja mera


Nošenje maski je obavezno u gradskom prevozu u Beogradu
Nošenje maski je obavezno u gradskom prevozu u Beogradu

U Srbiji je u protekla 24 sata umrlo još 27 ljudi od posledica koronavirusa, pokazuju zvanični podaci. Zaraženo je još 6.249 ljudi, a testirana su 21.162 uzorka. U bolnicama je 3.057, a na respiratorima 142 pacijenta.

Premijerka Ana Brnabić najavila je mogućnost uvođenja kovid propusnica, odnosno potvrda o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili negativnom testu na kovid, za ulazak na mesta na kojima nije neophodno boraviti. Nije poznato kada bi te propusnice mogle biti uvedene.

Za sada su dozvoljena masovna okupljanja, svi prodajni i ugostiteljski objekti rade normalno, a i dalje važe mere lične zaštite - nošenje maske u zatvorenom prostoru, držanje distance i dezinfekcija ruku.

Tokom vikenda, inspektori su kontrolisali poštovanje epidemijskih mera u 3.800 objekata i izrekli 26 kazni, rekao je za RTS pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenović.

On je istakao da je više od 250 kontrola bilo u javnom prevozu i da je uočeno dosta nepravilnosti.

"Za sada je izrečeno više od 20 prekršajnih naloga, preko 550.000 je iznos izrečenih naloga. U Beogradu je izrečeno najviše naloga, pa onda nešto u Nišu i Leskovcu i u ostalim gradovima zapadne i istočne Srbije", rekao je Stamenković i dodao da su svi vozači koji nisu nosili maske dobili prekršajne naloge, a da su kažnjeni i neki autobuski prevoznici.

Najavio je da će od narednog vikena početi pojačani nadzor objekata gde se održavaju masovna okupljanja poput svadbi, kao i da će "neke svadbe morati da se prekinu".

"Regularna nastava neće biti prekinuta"

Nastava u školama po "semafor" modelu nije propala i situacija uopšte nije alarmantna,izjavio je ministar prosvete Branko Ružić.

On je rekao da je broj zaraženih učenika i nastavnika nizak - manje od jedan odsto dece i oko 1,4 odsto nastavnika - i da se ne razmišlja o prekidanju regularne nastave.

Ministar prosvete je rekao da je vakcinisano oko 52 odsto nastavnika, ail da taj procenat nije dovoljan.

U 40 škola u lokalnim samoupravama sprovodiće se onlajn nastava, kaže Ružić.

XS
SM
MD
LG