Linkovi

Britanija će ponuditi vakcinaciju dece starosti od 12 do 15 godina


Arhiva - Priprema doze vakcine protiv Kovida 19.
Arhiva - Priprema doze vakcine protiv Kovida 19.

Britanski glavni medicinski zvaničnik (CMO), profesor Kris Viti, preporučio je u ponedjeljak da se deci u dobi od 12 do 15 godina da vakcina protiv Kovida 19 rekavši da će to doneti koristi od smanjenja poremećaja u obrazovanju.

Pre više od nedelju dana, Britanski zajednički komitet za vakcinaciju i imunizaciju, panel koji savetuje britanska zdravstvena odeljenja o politici imunizacije, izdao je saopštenje u kojem se kaže da je "margina koristi" za vakcinaciju dece tog uzrasta premala da bi preporučili vladi da uradi tako.

Ali u ponedeljak, Viti je, zajedno sa kolegama iz Škotske, Velsa i Severne Irske, rekao novinarima da svojim ministrima zdravlja preporučuje da se starosnoj grupi da jedna doza vakcine Fajzer-BajoNTek. Oni tek treba da odluče da li će učenicima dati drugu dozu.

Viti je naglasio da bi vakcinacija trebalo da bude "ponuđena", a ne obavezna, dodajući: "Ne mislimo da je ovo lek. Ovo nije 'srebrni metak'... ali mislimo da je to važno i potencijalno korisno dodatno oruđe koje pomaže u smanjenju uticaja na javno zdravlje do kojih dolazi zbog poremećaja u obrazovanju".

Vhitti je rekao da su iz CMO podielili svoje preporuke sa svojim ministrima, a sada je na ministrima da odluče kako će odgovoriti.

Sjedinjene Države, Izrael i neke evropske zemlje uvele su vakcine za decu, vršeći pritisak na britansku vladu da to sledi.

Britanija je ima više od 134.000 smrtnih slučajeva od Kovida 19 a brzi početak uvođenja imunizacije se usporio, pri čemu je 81 odsto starijih od 16 godina primilo dve doze vakcine.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i AFP.

XS
SM
MD
LG