Linkovi

Crna Gora: Kovid potvrda za ulazak u poslovne zgrade, uskoro i za velike markete


Montenegro vaccine
Montenegro vaccine

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori pooštrile su u petak mjere protiv širenja koronavirusa, pa će Nacionalna digitalna Kovid potvrda, osim za ulazak u tržne centre i unutrašnjost kafića, biti uslov i za ulazak u poslovne zgrade sa više preduzeća.

“Osim za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, Nacionalna digitalna COVID potvrda je uslov i za ulazak u poslovne centre; poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta; objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od 1.000 metara kvadratnih", rekao je novinarima direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

On je naveo da su vlasnici, korisnici i upravljači tih poslovnih objekata dužni da vrše kontrolu na ulazima i odrede odgovornu osobu za poštovanje ove mjere.

Galić je najavio da će za od 9. oktobra, Nacionalna digitalna COVID potvrda biti neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od hiljadu i više metara kvadratnih.

"Broj prisutnih osoba na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posjedovanje Nacionalne digitalne COVID potvrde, ograničava se na 50 – i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata", rekao je Galić.

Prema novim mjerama, izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata biće dozvoljeno uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti posjeduju Nacionalnu digitalnu potvrdu.

Galić je rekao da je svaki drugi odrasli građanin Crne Gore dobio makar jednu dozu vakcine protiv korone vakcine, dok ih je oko 45 posto revakcinisano.

"To je dobar rezultat obzirom da je godinama jačao otpor prema vakcinama u Crnoj Gori", rekao je Galić, ističući da devet od deset preminulih kovid pacijenata nije bilo vakcinisano, kao i “ogromna većina“ hospitalizovanih pacijenata.

Od početka avgusta, u Crnoj Gori od Kovida 19 svakodnevno oboli više stotina ljudi, a od početka epidemije registrovano je 128.377 oboljelih, od kojih je 1.879 preminulo.

XS
SM
MD
LG