Linkovi

Kovid u Srbiji: Preminulo 35, novozaraženih preko 6,5 hiljada, poziva se na vakcinaciju dece


Arhiva - Đaci u školskim klupama uz poštovanje epidemioloških mera, prvog dana nove školske godine, 1. septembra 2021, u selju Belegiš, nedaleko od Beograda. (Foto: AP, Darko Vojinović)
Arhiva - Đaci u školskim klupama uz poštovanje epidemioloških mera, prvog dana nove školske godine, 1. septembra 2021, u selju Belegiš, nedaleko od Beograda. (Foto: AP, Darko Vojinović)

U Srbiji je u poslednja 24 sata, do subote do 15 sati, od Kovida 19 preminulo 35 osoba, a od 22.547 testiranih uzoraka registrovano je 6.745 novih slučajeva, od, saopštilo je Ministarstvo zdravlja preko zvaničnog sajta covid19.rs.

U bolnicama se nalazi 4.199 osoba zaraženih koronom, od kojih je 177 na respiratorima.

Ranije u subotu, zamenik direktora Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" profesor Vladislav Vukomanović izjavio je da je važna vakcinacija dece uzrasta od 12 do 18 godina, kao i da predlog za uvođenje kovid propusnica podrazumeva da one budu neophodne starijima od 16 godina.

Vukomanović je za RTS rekao da talas delta soja virusa i delta plus varijante virusa donosi sve veći broj obolelih, a kako je sve veći broj obolelih među odraslima, tako raste i broj obolelih među decom.

On je naveo da kliničke slike koje zahtevaju hospitalizaciju u smislu opservacije i izolacije svakako u ovom talasu eksponencijalno rastu. "Uglavnom su deca asimptomska ili sa veoma blagim simptomima. Međutim, može se javiti simptomatologija koja je slična drugim virusima, prehladi, čak alergiji ili gripu. Treba misliti na sezonu gripa koja se polako približava", rekao je Vukomanović, prenosi FoNet.

On je podsetio da su curenje iz nosa, opšta malaksalost, bolovi u mišićima, glavobolja i gastrointestinalne tegobe jedan deo kliničke slike onih sa blažim ili srednje teškim simptomima.

U populaciji od 12 do 18 godina svega je oko 5.000 vakcinisanih, a doktor Vukomanović, koji je član Nacionalnog komiteta za vakcinaciju, kaže da smatraju da će vakcinisanje dece tog uzrasta smanjiti prenošenje virusa.

Kada je reč o kovid propusnicama, on je rekao da će biti prosleđen predlog koji podrazumeva da one budu uvedene za sve starije od 16 godina. "Mislim da će one uskoro biti uvedene, a sve u cilju manjeg prenošenja zaraze sa osobe na osobu", zaključio je doktor Vukomanović.

Sve više škola prelazi na onlajn nastavu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić apelovao je danas na građane da shvate da, kao što poslušaju lekara za antibiotik ili lek za pritisak, isto tako ih poslušaju da je vakcinacija jedini spas, "jedini način da ponovo budemo srčan narod, da radimo sve kao i pre, pa i da zadržimo decu u klupama", saopšteno je iz Ministarstva.

Kao prvi čuvar obrazovnog sistema, neću da dozvolim nikada da deca budu ugrožena i zato i imamo sve više škola koje prelaze na onlajn.

Ali dokle god pojedini idu na veselja, skupove i nevakcinisani ignorišu sve što se priča i svesno šire zarazu, iz ovog vrtloga nećemo izaći. Ja zdravlje i obrazovanje dece neću da žrtvujem, naveo je Ružić u pisanoj izjavi koju je preneo FoNet.

On je istakao da će zaposleni u Ministarstvu i prosvetni radnici dati maksimum da deca što duže budu u klupama sa vršnjacima i svojim nastavnicima, ali ne mogu sami to da obezbede. Opametimo se, poručio je Ružić.

XS
SM
MD
LG