Linkovi

Ambasador Godfri: Koreni saradnje duboki, SAD podržavaju Srbiju u reformama i integracijama


Ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Entoni Godfri tokom onlajn predavanja tokom sastanka u organizaciji Rotari e-kluba Srbija, preko aplikacije Zoom, 14. aprila 2021. (Foto: Glas Amerike, Skrinšot)
Ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Entoni Godfri tokom onlajn predavanja tokom sastanka u organizaciji Rotari e-kluba Srbija, preko aplikacije Zoom, 14. aprila 2021. (Foto: Glas Amerike, Skrinšot)

Koreni dobrih odnosa Sjdinjenih Država i Srbije raznovrsni su i duboki, a dve zemlje danas rade na odgovoru na pandemiju koronavirusa. SAD podržavaju Srbiju u njenom strateškom cilju pridruživanja Evropskoj uniji, ali da bi se to ostvarilo neophodno je da Srbija napravi komplikovan i vitalan korak na tom putu i normalizuje odnose sa Kosovom, rekao je između ostalog ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri na onlajn predavanju u organizaciji Rotari e-kluba Srbija.

"Naši odnosi nastavili su da jačaju dok učestalo pomažemo jednim drugima u ovoj krizi", kazao je Godfri govoreći o pandemiji koronavirusa koja "traje mnogo duže nego što je iko od nas očekivao". On se zahvalio se Srbiji zbog pomoći njegovoj ambasadi i američkim državljanima - kada su aerodromi zatvarani i mnogi Amerikanci nisu znali kako da se vrate kući, Er Srbija i Vlada Srbije obezbedili su više od 200 sedišta kroz dva specijalna leta za SAD, podsetio je on.

"Ne mogu da kažem koliko je to bilo važno za nas, za porodice, posebno za ljude tamo kod kuće koji su čekali da im se najdraži vrate", rekao je Godfri.

I kada je Srbija uspela da u ranim fazama nabavi vakcine, Vlada Srbije ponudila ih je i američkim diplomatama u trenutku kada oni nisu bili sigurni da li će biti u mogućnosti da već prime svoje doze iz SAD.

Srbija je ugledan model kada je reč o vakcinama, bilo da se govori o njihovoj nabavci, bili da je reč o njihovom raspoređivanju, što je zapravo vrlo komplikovano. Vlada Srbija prepoznala je da se mnogo dobija kroz deljenje vakcina i po regionu, kazao je ambasador:

"Ova pandemija pokazala je da ne poznaje granice i Srbija je razumela da će pomoći svom sopstvenom širenju (zaraze) kroz pomaganje svojim susedima".

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), koja slavi 20 godina prisustva u Srbiji, posebno je aktivna, rekao je Godfri. Obezbeđeno je 3,5 miliona dolara za potrebštine i usluge u sklopu odgovora na pandemiju, uključujići koncentratore kiseonika, monitore za praćenje stanja pacijenata, zaštitnu opremu za lokalne klinike, mobilne rentgene i drugu opremu, dok se kroz agencije UN pomaže pri nabljavanju hrane, čak i novčane pomoći za najsiromašnije porodice. Pomoć se pruža i bolnicama, ali i specijalizovanim institutima da izrađuju testove za otkrivanje virusa, kao i svoja izvozna tržišta za te testove.

Govoreći o američkim kompanijama u Srbiji, ambasador je podsetio da su one investirale više od četiri milijarde dolara i da zapošljavaju više od 20.000 ljudi, te da nekoliko tih kompanija značajno pomaže lokalnim zajednicama u kojima se nalazi u prevazilaženju problema usled pandemije.

SAD, uglavnom kroz USAID, investirale su više od milijardu dolara kroz ulaganja u nove škole i bolnice, do pomoći medijima i programima izvoza u poljoprivredi.

"Centar naše podrške Srbiji je podrška cilju Srbije - pridruživanju Evropskoj uniji. Oko toga organizujemo naš rad", naglasio je ambasador.

Normalizacija odnosa sa Kosovom i unutrašnje reforme

Kao vitalan i komplikovan korak na tom putu, nastavio je, je normalizacija odnosa sa Kosovom. "Nerešen status odnosa Srbije i Kosova, nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008, ostaje glavni izavov u procesu pristupanja EU. Brisel neće razmatrati novog člana sa nerešenim grancima", naglasio je Godfri.

Zemlja sada stoji na kritičnoj tačci priključena, nastavio je. Politički lideri u Beogradu primili su k znanju da moraju da sprovedu ključne reforme.

SAD nastavljaju da podržavaju Srbiju na polju vladavine prava i u borbi protiv korupcije, što su mere koje će dodatno da povećaju strana ulaganja. SAD su uložile preko milijardu dolara kako bi osnažile ekonomski rast, jačanje pravosudnog sistema i promovisanje dobre uprave u Srbiji.

"Ali Srbija mora takođe da obezbedi istinski slobodne i otvorene izbore, u zdravom političkom okruženju u kom različiti glasovi imaju slobodan pristup medijima. To zahteva rešavanje dugotrajnih tema pravosudnog sistema i transparentnosti. Srbi treba da preduzmu vođstvo u tim naporima, a SAD su spremne da pomognu na sve načine na koje možemo", poručio je ambasador Godfri.

Integracija regiona u EU

Administracija predsdnika Džoa Bajdena predana je tome i da pri tome blisko sarađuje sa Briselom. "To nisu lake teme i rezulati neće doći sutra, ali Srbija ekonomski, geografski i kulturno deo je evropske porodice i zaslužuje da dobije mesto na koje ima pravo - da bude deo Evropske unije", naglasio je.

Ambasador SAD u Srbiji nastavio je da njegova zemlja podržava integaciju svih zemalja Zapadnog Balkana u EU. Bez integracije celog Balkana, Evropa, "naš ključni partner", Evropa, nije cela i mnogo je slabija.

"Snažno podržavamo evropske napore ka integraciji regiona, poput tržišta regiona, kao i inicijativu za 'mini-Šengen', zato što će to unaprediti regionalnu ekonomsku saradnju. Slobodan promet dobara, usluga, ljudi i kapitala, revitalizacija trgovinske i transportne mreže, unaprediće živote građana regiona", podsetio je Godfri.

Govorio je i o tome kako se radi na ostvarenju te vizije danas - kroz projekat "Novo srce Evrope", koji predstavlja globalno partnerstvo Rotari fondacije i USAID-a. Rotarijanci i USAID, širom zemalja ovog dela Evrope i dela Azije, rade zajedno na jačanju svojih zajednica, promovisanju vrednosti otvorenog tržišta i transatlantskih veza, rekao je Godfri i pohvalio rotarijance u Srbiji zbog njihovih zalaganja i razumevanja šta je njihovim zajednicama potrebno.

Finansije i energetika

Godfri je pohvalio oprezno vođenje javnih financija u Srbiji u vremenu pre pandemije, što je omogućilo da država pomogne privredi kada je pandemija na stupila i da se sačuvaju radna mesta. Danas su mnoge firme iz SAD zainteresovane da uđu u partnerstvo sa Vladom Srbije na polju energetike i korišćenja obnovljivih izvora energije.

Prošle jeseni, usred pandemije, američka Agencija za razvoj (DFC) otvorila je prvu kancelariju u Evropi baš u Ambasadi SAD u Beogradu i odmah započela sa pregovorima sa Ministarstvom finansija Srbije i nekoliko banaka, kako bi obezbedili više od milijardu dolara kredita i garancija za kredite kao pomoć malim i srednjim preduzećia za prevazilaženje problema koje je donela pandemija.

Sve to će te ne samo poboljšati život, već unaprediti i razvoj ekonomije, zaključuje Godfri.

"Jasno je da naše prijateljstvo i naši zajednički interesi - kulturne, ekonomske i bezbednosne veze - imaju duboke korene. Moja misija kao ambasadora... nevezano za to ko sedi u Beloj kući, je da se pomognem Srbiji da ostvari svoje ciljve", naglasio je i primetio da iako su SAD među najvećim partnerima, javno mnjenje u Srbiji nije toga svesno.

140 godina saradnje

Podsećajući da se ove godine obeležava 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje, Godfri je podsetio i na 1918. kada je predsednik Vudro Vilson naredio podizanje zastave Srbije na Belu kuću, tik pored zastave SAD, kako bi iskazao solidarnsot sa Srbijom u Prvom svetskom ratu.

"Do sada, u istoriji Sjedinjenih Država, samo još jedna zemlja imala je takvu čast. Pogađate koja? Bila je to Francuska", rekao je ambasador.

Tokom Drugog svetskog rata, srpski seljaci pružili su utočište za više od 500 američkih pilota koji su bili obarani dok su bili na misji bombardovanja naftnih postrojenja u Rumuniji, koja su bila glavni izvor energenata za nacističku Nemačku.

Tajne misije spasavanja piloga iz Srbije, koja je bila pod nacističkom okupacijom, poznata kao Misija Haljard.

"Iskreno, ne znam zašto još uvek nije snimljen film o tome. Čini mi se da bi bio holivudski hit", kazao je Godfri. "Naši zajednički ciljevi, u oba svetska rata, osnov su na kojima gradimo naše moderno i postojeće prijateljstvo".

XS
SM
MD
LG