Linkovi

Na Novom Zelandu registrovan smrtni slučaj povezan sa vakcinom


Lokdaun na Novom Zelandu zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom
Lokdaun na Novom Zelandu zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom

Na Novom Zelandu zvanično je registrovan prvi smrtni slučaj povezan sa Fajzerovom vakcinom protiv kovida 19, saopštilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja. Reč je o ženi kod koje je registrovana retka nuspojava - miokarditis, odnosno upala srčanog mišića.

"Ovo je prvi slučaj da se smrt dogodila nekoliko dana posle vakcinacije i povezana je sa Fajzerovom vakcinom", saopštilo je ministarstvo, bez navođenja starosti preminule pacijentkinje. Navedeno je da je pacijentkinja imala i druge bolesti koje su mogle uticati na ishod vakcinacije.

Novi Zeland se bori sa povećanim brojem zaraženih zbog delta soja, a nakon što šest meseci tamo nije zabeležen nijedan slučaj.

Panel koji prati vakcinaciju utvrdio je da je smrt nastupila zbog miokartidisa, što je retka, ali poznata nuspojave Fajzerove vakcine.

Kompanija Fajzer je saopštila da se posle vakcine može javiti upala srčanog mišića, ali da su takvi slučajevi ekstremno retki.

Fajzer naglašava i prednosti vakcine u odnosu na nuspojave.

"Korist od vakcinacije u mnogome premašuje rizik i od kovida i od nuspojava, uključujući i miokarditis".

Regulatorna tela u SAD, EU i SZO ranije su saopštili da su mRNK vakcine poput Fajzera i Moderne, povezane sa retkim slučajevima upale srčanog mišića, ali da je taj rizik mnogo manji od koristi vakcinacije.

Miokarditis je uglavnom registrovan kod mlađih muškaraca i imao je blag oblik koji je mogao da se leči, iako uvek postoji tendencija i da se zakomplikuje, navela je SZO.

Regulatorna agencija EU je 9. jula saopštila da je pet osoba preminulo posle primanja mRNK vakcine, i da su sve bile starije i imale pridružene bolesti. U evropskoj ekonomskoj zoni dato je 200 miliona vakcina.

Novi Zeland je odobrio tri vakcine: Fajzer, Astra Zeneku i Jansen, ali je samo Fajzerova dostupna za masovnu upotrebu.

XS
SM
MD
LG