Linkovi

Krizni štab: Škola u Srbiji počinje redovno 1. septembra


Učenici osnovne škole u Beogradu

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa doneo je odluku da školska godina 1. septembra počne normalno, odnosno da nastava bude uživo i da časovi traju 45 minuta.

Minsitar prosvete Branko Ružić je predstavio plan rada u narednoj školskoj godini, koji je usvojen od strane Kriznog štaba i rekao da je on urađen u skladu sa zdravstvenim stručnjacima, predstavnicima sindikata, nastavnicima, roditeljima.

“Mi smo izbegavali da u javnost izlazimo sa nagađanjima kako će izgledati školska godina, već smo hteli da izađemo sa jasno donetom odlukom i sigurnom informacijom. Nama je intencija da nastava krene redovno, da se đaci ne dele u grupe i da časovi traju 45 minuta”.

Ružić je objasnio da će stručni tim za škole kontrolisati primenu preventivnih mera u školama i razmatrati situaciju u svakoj lokalnoj samoupravi, te odlučivati kako će nastava da se odvija.

"U opciji su tri modela koji će zavisiti od ukrštanja podataka o broju vakcinisanih, broja zaraženih, tesitranih I kako se primenjuju mere prevencije u školama. Prvi model je nastava uživo za svu decu, koja nose masku samo kada razgovaraju i odgovaraju, vakcinisani nastavnici nose masku samo kad se približe učenicima. Drugi model je kombinacija onlajn nastave i nastave uživo, s tim što bi se nastava kombinovala na dnevnom nivou, dok je prošle godine bila na nedeljnom...Treći model predstavlja najugroženije jedinice lokalne samouprave, dakle za te škole je spremljena onlajn nastava za srednjoškolce, kombinovana nastava za učenike osnovnih škola, časovi od prvog do četvrtog razreda bi imali časove od 30 minuta”.

On je dodao da će tim za škole pratiti situaciju i svrstavati ih u zone - zelenu, narandžastu i crvenu - po principu semafora.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je jedina tema na sednici Kriznog štaba bio početak škole, i da epidemiološka situacija nije "naklonjena" početku škole jer raste broj zaraženih.

Kon je rekao da bi bilo poželjno da nastavnici budu vakcinisani, a da će oni koji to nisu morati da nose maske.

U Srbiji je, prema poslednjim zvaničnim podacima, registrovano još 2.216 novozaraženih na 15.656 testiranih uzoraka. Umrlo je osam osoba. U bolnici je 1.007 pacijenata, a na respiratorima njih 44.

Stručnjaci ističu da aktuelna stopa vakcinacije nije dovoljna.

U Srbiji je prvu dozu vakcine primilo 2.735.581 građana, drugu dozu 2.639.819, a treću 45.392 ljudi.

XS
SM
MD
LG