Linkovi

Preminuo Predrag Živković Tozovac


Predrag Živković Tozoac, pevač nardone muzike. (Foto: YouTube kanal RTS-a)
Predrag Živković Tozoac, pevač nardone muzike. (Foto: YouTube kanal RTS-a)

Predrag Živković Tozovac preminuo je Beogradu je u 86. godini nakon borbe sa koronavirusom, javljaju mediji u Beogradu.

Tozovac je rođen 22. januara 1936. godine u Kraljevu. Njegov otac Svetozar-Toza, po kome je Tozovac dobio nadimak, bio je čuveni predratni harmonikaš, a streljali su ga nemački okupatori 1941. obavio je RTS.

Na harmonici koja mu je ostala od oca, Tozovac je, kako bi zaradio za život, počeo je da svira sa samo 10 godina, a nakon harmonike, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Završio je gimnaziju i studije ekonomije.

Prve singlove je snimio 11. juna 1965. godine a pažnju javnosti skrenuo je pesmom "Ispod lipe, kraj potoka" koju je snimio 1967. godine.

Godine 1972. peva pesmu "Jeremija", koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pesme, zbog čega biva prinuđen da se skloni kod prijatelja u Nemačku.

Nakon dve godine vraća se u Srbiju, vlasti mu oduzimaju pasoš, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja da peva.

Pored mnogo održanih koncerata i TV emisija pevao je i u duetu sa: Predragom Gojkovićem Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević i drugim. Osamdesetih godina, zajedno sa Predragom Gojkovićem Cunetom i glumicom Zlatom Petković bio je voditelj čuvene Folk parade.

Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva, a 24. avgusta 2018. godine, na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radio televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda, javio je RTS.

XS
SM
MD
LG