Linkovi

Više od 40 umrlih; Radovanović: Epidemiološka situacija u Srbiji "dramatična"


Arhiva - Pacijent oboleo od Kovida 19 u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, 15. marta 2021. (Foto:: Rojters, Zorana Jevtić)
Arhiva - Pacijent oboleo od Kovida 19 u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, 15. marta 2021. (Foto:: Rojters, Zorana Jevtić)

U Srbiji je u protekla 24 sata, do ponedeljka u 15 sati, prema zvaničnim podacima od posledica zaraze koronavirusom preminula 41 osoba, dok je od 14.079 urađenih testova pozitivno na prisustvo virusa bilo 4.512 ljudi, saopštilo je Ministastva zdravstva.

Povećan je i broj pacijenata na bolničkom lečenju - 7.116 , od kojih su 252 na respiratorima.

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je ranije u ponedeljak da je epidemiološka situacija "dramatična", jer se dnevno registruje oko 5.000 novozaraženih, dok je procenat pozitivnosti 35 odsto.

Po svim kriterijuma, na skali do 1 do 10, mi smo 10 ili crna zona, rekao je Radovanović za N1 i ukazao da Srbija od 6. maja prošle godine ne preduzima prave mere koje su predložili iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida.

Pozdravljamo što se vakcinišu i naši susedi, ali to treba činiti na način koji je epidemiološki bezbedan, rekao je Radovanović.

On je naglasio da Srbija ima blaže mere od ostatka Evrope i da bi njihovo dalje ublažavanje, uz goru situaciju od drugih, naziva apsurdom. Radovanović je ukazao da vlasti Srbije ne čine ništa na promociji vakcinacije kod sopstvenog stanovništva, već joj je bilo važno da kupi više vakcina od ostalih.

Nažalost, sa prorežimskih medija imate poruke u kojima se dovode "okoreli antivakcinaši", rekao je Radovanović i dodao da su to poruke iz demagogoških razloga, da svi budu zadovoljni, jer su svi potencijalni glasači.

Na pitanje zašto se predsednik Srbije Aleksandar Vučić još nije vakcinisao, iako je više puta najavljivao, Radovanović je ocenio da su razlozi nejasni.

Možda sumnja u vrednost vakcine ili se boji igle, što je jako moguće ili dobija zaštitu, što medicinski nije mudro. Šta god da je razlog, nije lepo da 10 puta pogaziti svoju reč, zaključio je Radovanović.

Vulčić najavio da će se vakcinisati "u ponedeljak ili utorak"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se vakcinisati protiv korone "u ponedljak ili utorak" u "jednom malom mestu" i da veruje da će 10 dana posle tog njegovog čina biti vakcinisano još 500.000 ljudi.

Čekam da se pređe milion vakcinisanih, rekao je on novinarima tokom obilaska radova na "Moravskom koridoru" i objasnio da će u tom selu gde bude primio vakcinu pokušati da zamoli sve meštane da mu se pridruže, prenosi FoNet.

Kako je objasnio, treba otići u sela i objasni ljudima značaj vakcinacije, jer oni mnogo manje brinu o sebi nego stanovnici gradova.

Vučić je, na pitanje o ukidanju mera, poručio da će to biti kada se steknu uslovi i kad epidemiolozi budu sa tim saglasni.

Mere će biti ukinute kad budu ukinute. Sit sam i ne mogu da razumem tu vrstu političkog prepucavanja, da bi se dodvorili narodu. Da kažu "Ja sam za ukidanje, ali doktori ne daju", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, ti isti koji su protiv mera koje predlaže medicinski deo Kriznog štaba, kad im umre neko iz porodice od korone, onda krive lekare.

Gledam ih samo kako se "crtaju", iz moje partije i iz drugih partija, ukazao je Vučić i poručio da će slušati lekare iz Kriznog štaba.

Brnabić: Danas bez sednice Kriznog štaba

Premijerka Srbija Ana Brnabić izjavila je da u ponedeljak neće biti sednice Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, jer "nikad nije bila ni zakazana".

To su spekulacije u medijima, rekla je Brnabić u gostovanju na televiziji Hepi. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je u subotu da će Kriznom štabu u ponedeljak predložiti otvaranje ugostiteljskih objekata.

Čadež: Tokom vikenda vakcinisano 8.500 privrednika

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da je tokom proteklog vikenda vakcinisano 8.500 privrednika iz regiona i da će u ponedeljak i u utorak u Srbiji biti vakcinisano još privrednika iz regiona.

"Naš region je mnogo vezan privredno, posluju zajedno, npr. Imlek ima fabrike u Bosni, Hemofarm ima takođe u Bosni, to su povezani sistemi, ti ljudi cirkuliši. Srbija je dobro odradila nabavku vakcina, ako sam ja siguran, mora i moj saradnik da bude siguran, to moramo da shvatimo", rekao je Čadež za RTS.

Kada je reč o vakcinaciji u radnim kolektivima širom Srbije, Čadež je naveo da je kroz PKS vakcinisano oko 5.000 ljudi.

"Moramo da mislimo na to da moramo da se vakcinišemo svi. To je pitanje da li će moći da opstanu ekonomski li ne, izgubićete posao jer će firma izgubiti posao jer ne može da funkcioniše, onda nema ni vašeg posla, ni para, ni ničega. Suštinski vakcinacija je pitanje opstanka posla kao takvog", smatra Čadež.

U Grčku moguće uz bilo koju vakcinu

Grčki ministar turizma Haris Teoharis izjavio je u ponedeljak u Beogradu da se nada da će turisti iz Srbije od sredine aprila moći da putuju u Grčku uz potvrde o vakcinaciji potiv kovid-19 i negativne testove na prisustvo korona virusa.

Pošto je sa ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjanom Matić potpisao izjavu o saradnji u periodu kovid-19, Teoharis je rekao da će Grčka priznati potvrde o vakcinisanju svim vakcinama, ne samo onih koje su odobrene u Evropskoj uniji, javio je FoNet.

Hrvatski zdravstveni zvaničnik: Ne idite u Srbiju na vakcinaciju, čekajte red kod kuće

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak izjavio je danas, odgovarajući na pitanje šta poručuje ljudima koji idu da se vakcinišu u Srbiju, da bi trebalo da sačekaju svoj red u Hrvatskoj.

On je rekao da ne bi savetovao ljude da se vakcinišu ruskim i kineskim vakcinama dok se ne registruju na teritoriji Evropske unije.

"Oni koji se vakcinišu vakcinama koje su registrovane na području EU, mogu reći da hrvatski zavod za javno zdravstvo i Evropska komisija osiguravaju za svaku seriju te vakcine da je ispitana u laboratorijima najvišeg kvaliteta na svetu, a za ove vakcine koje se koriste u trećim zemljama takve garancije nemam", rekao je Capak na konferenciji Štaba civilne zaštite.

On je dodao da bi građanima Hrvatske savetovao da čekaju svoj red i dodao da će u aprilu dobiti 500.000 doza vakcina, te da se nada da će do leta vakcinisati 50 odsto stasnovništva.

Do danas je u Hrvatskoj vakcinisano 348.648 ljudi, od toga 266.900 prvom dozom, a 81.748 sa dve doze, preneo je FoNet.

XS
SM
MD
LG