Linkovi

U Srbiji još 39 umrlih od Kovida, za vikend vakcinacija stranih državljana


Vakcinacija na Beogradskom sajmu
Vakcinacija na Beogradskom sajmu

U Srbiji je registrovano još 5.225 novozaraženih koronavirusom na 17.436 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Umrlo je još 39 osoba.

U bolnicama je 6.713 pacijenata, a na respiratorima je 241 osoba.

Direktor KBC Zemun Dragoš Stojanović izjavio je za RTS da u Srbiji trenutno dominira britaski soj koronavirusa i da raste broj hospitalizovanih, a da u bolnice dolaze i cele porodice

Trenutno su zatvoreni svi ugostiteljski objekti i tržni centri, dok ostali objekti mogu da rade pod uslovom da obezbede 9 kvadratnih metara po posetiocu, odnosno 16 kvadrata kada je reč o teretanama i fitnes centrima. Učenici viših razreda osnovnih i srednjih škola su na onlajn nastavi. Krizni štab odlučiće o merama na narednoj sednici, ali nije poznato kada će ona biti održana.

Vakcina i za strane državljane

Direktor e-uprave Mihajlo Jovanović najavio je da će za vikend vakcina Astra Zeneka biti dostupna i za strane državljane, a da će moći da je prime na Beogradskom sajmu i u Novom Sadu, objavljeno je na sajtu Vlade. Vakcina će biti besplatna.

Privredna komora Srbije objavila je ranije da je, u saradnji sa Vladom Srbije, obezbedila i 10.000 vakcina za privrednike i zaposlene iz regiona.

Na portalu eUprave navedeno je da interesovanje za vakcinisanje protiv COVID-19, pored državljana Srbije, mogu da iskažu i strani državljani sa i bez prijave boravka u Srbiji.

Portal Nova.rs prenosi da na sajmu već ima stranih državljana, najviše iz Crne Gore i BiH, koji su došli da prime vakcinu, a prethodno su se prijavili preko portala e-uprave.

Vakcinu Astra Zeneke mogu da prime i svi zainteresovani strani državljani na Novosadskom sajmu, prenosi Fonet.

Premijerka Ana Brnabić je u četvrtak rekla da je bar jednom dozom vakcinisano 1.356.000 građana Srbije, a da je drugu primilo 913.000.

U Srbiji su dostupne vakcine Fajzer/Bajontek, Sputnjik V, Sinofarm i Astra Zeneka.

Kako je za N1 najavio direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marjan Ivanuša, vakcine iz programa Kovaks mogle bi u Srbiju da stignu početkom aprila.

XS
SM
MD
LG