Linkovi

Ujedinjeni protiv kovida kritikuju pozivanje stranih državljana na vakcinaciju u Srbiji


Strani državljani mogli su preko vikenda da dobiju vakcinu na Beogradskom sajmu
Strani državljani mogli su preko vikenda da dobiju vakcinu na Beogradskom sajmu

U Srbiji je u protekla 24 sata od posledica koronavirusa preminulo još 39 osoba, pokazuju zvanični podaci. Registrovano je još 3.889 novozaraženih na 11.442 testirana uzorka.

Na bolničkom lečenju je 6.967 pacijenata, a na respiratorima je 269 ljudi.

Lekari upozoravaju da je epidemiološka situacija i dalje teška, ali se isto tako konstatuje i da se krše mere koje su na snazi, prema kojima su tržni centri i ugostiteljski objekti zatvoreni.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da "pod hitno mora da se menja kontrola sprovođenja mera" jer su "kršene na svakom koraku, u gradu, parkovima, na šetalištima".

On je za TV Pink kazao da "ništa ne vrede mere ako nema stroge kontrole", te da su "puna šetališta isto kao da se na Marakanu pusti 50 hiljada navijača, a da je to bio slučaj na Adi Ciganliji".

UPK kritikuju organizaciju vakcinacije stranih državljana u Srbiji

Tokom ovog vikenda, državljani iz drugih zemalja mogli su da dođu u Srbiju i prime vakcinu bez ranijeg zakazivanja i besplatno.

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida (UPK) kritikovalo je u saopštenju način organizacije te vakcinacije i postavlja niz pitanja vlasti, uz konstataciju da se ni u jednoj zemlji na svetu ne vakcinišu građani drugih država.

"Poslednjih nekoliko dana, a posebno dana 27. marta 2021. godine, vlast praktično poziva, ili u najmanju ruku dopušta i ohrabruje strane državljane da u kolonama ulaze u zemlju i masovno opsedaju punktove za vakcinaciju, gde preko reda dobijaju vakcine koje su obezbedjene za gradjane naše zemlje. Da ne ulazimo u nabrajanje očiglednih pravnih i medicinskih konsekvenci nastale situacije, ne postoji nijedna zemlja u svetu u kojoj se danas dešava bilo šta slično. Ne postoji nijedno prihvatljivo racionalno, stručno, pa čak ni ljudsko objašnjenje za ovakvo postupanje odgovornih. Prioritet apsolutno mora da bude organizovana kampanja za vakcinaciju sopstvenog stanovništva (koja ne postoji!) i sistematsko suzbijanje bezumnih antivakserskih istupanja u medijima pod kontrolom vlasti (koje, takođe, ne postoji)!", piše u saopštenju UPK.

U ovom udruženju se pitaju kako je pravno regulisana vakcinacija stranih državljana u Srbiji, da li postoji kontrola njihovog ulaska u zemlju, da li dostavljaju dokaze da nisu zaraženi.

"Takođe, da li je normalno da se u epidemiji strani državljani nekontrolisano kreću po teritoriji čitave države, kako bi bili vakcinisani? Da li je normalno da ne postoje nikakva razdvajanja prilikom vakcinacije, što povećava šansu od širenja zaraze? Zbog čega vakcine nisu donirane stranim državama, što bi smanjilo rizik od zaraze na teritoriji naše države? Znaju li članovi Kriznog štaba, posebno oni koji sebe zovu medicinskim delom, kakve sve posledice mogu nastupiti po zdravstveni sistem, iza toga i po sve građane Republike Srbije usled ovakvih neodgovornih postupanja?".

UPK konstatuju i da Krizni štab šalje "šizofrene poruke" građanima, da se manipuliše brojem umrlih i zaraženih, te da se epidemiološke mere krše na svakom koraku, a da bi najavljeno popuštanje restrikcija moglo da ima ozbiljne posledice.

Direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihajlo Jovanović poručio je stranim državljanima da se prijave na portalu e-uprave i dođu u Srbiju u zakazanom terminu za vakcinaciju, jer u suprotnom neće moći da dobiju vakcinu.

Interesovanje za vakcinu u Srbiji mogu da iskažu i strani državljani sa ili bez boravka u Srbiji.

Vakcinisani i privednici iz regiona

U Beogradu i Nišu vakinisani su i privrednici iz regiona, pa su zaposleni u više od 1.500 firmi iz BiH, Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije primili vakcine tokom vikenda, saopštila je Privredna komora Srbije.

Kako se navodi, za vakcinu se, preko privrednih komora, prijavilo 8.500 zaposlenih iz regiona.

Akciju imunizacije privrednika organizovao je Komorski investicioni forum zemalja Zapadnog Balkana, a 10.000 vakcina obezbedila je Privredna komora Srbije zajedno sa Vladom.

XS
SM
MD
LG