Linkovi

Kina šalje pomoć Srbiji, Dačić obećava pomoć blokiranim građanima Srbije po svetu


Arhiva - Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić
Arhiva - Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u subotu da je prioritet Ministarstva u ovom trenutku da se pomogne ljudima u inostranstvu, da se obezbede letovi i dobiju dozvole za naše letove kada je reč o kupovini robe ili o donacijama

On je rekao da su u avionu koji je noćas sleteo u Beograd sa srpskim državljanima "zarobljenim" na aerodromima u Amsterdamu i Parizu, bila 144 putnika i da su svi dobili uputstvo o izolaciji, a da je u petak sleteo avion iz Rusije sa 89 državljana Srbije.

Prioritet su deca, učenici i studenti, oni koji se nalaze na službenom putovanju ili lečenju, dok su turisti "na kraju", rekao je Dačić, dodavši da u Peruu ima 12 građana Srbije.

"Svuda gde možemo pomoći, mi ćemo to uraditi", rekao je Dačić i pozvao ljude da ne kreću na put, navodeći da recimo u Italiji ima građana Srbije - turista, sezonskih radnika, onih koji su ostali bez posla.

"Treba neko da donese odluku šta je najbolje za te ljude, ali i za ostale", kazao je Dačić i dodao da je važno učiniti da se epdemija svede na nešto što su najmanje negativne posledice.

Prema Dačićevim rečima, i i jedan srpski diplomata koji radi u Misiji UN u Ženevi je među zaraženima: "Danas bi trebalo da ide na kontrolu i nadamo se da je izlečen", rekao je Dačić.

Stiže pomoć iz Kine

Tim medicinskih stručnjaka, medicinski materijal i oprema krenuli su avionom iz Kine za Srbiju, objavila je u subotu na svom tviter nalogu ambasadorka Srbije u Kini Čen Bo.

"Hvala kineskim i srpskim prijateljima na njihovom danonoćnom radu i uloženim naporima. Tim medicinskih stručnjaka, medicinski materijal i oprema su krenuli iz Kine", napisala je Čen Bo.

Ranije u subotu, šef diplomatije Kine Vang Ji izrazio je u pismu svom srpskom kolegi Ivici Dačiću spremnost Kine pruži pomoć Srbiji u borbi protiv epidemije koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Spremni smo da srpskoj strani pružimo pomoć i čvrsto stojim uz vašu stranu, i da zajedno prebrodimo tu situaciju i prevaziđemo trenutno teškoće, kako bismo se zajedno izborili sa izazovima javnog zdravlja na globalnom nivou", naveo je Vang Ji.

On je podsetio da je Dačić nedavno "odlučno" predovdio delegaciju Srbije u poseti Kini, dok je situacija u toj zemlji bila još kritična, istakavši da je na taj način izražena podrška Kini, na čemu iskreno zahvaljuje.

"Verujem da će epidemija biti pod dobrom kontrolom uz aktivno reagovanje vaše vlade", napisao je Vang Ji i obolelima od koronavirusa poželeo brz oporavak.

Virus je, dodao je, zajednički neprijetelj celog čovečanstva, a međunarodna zajednica treba da se zajedničkim naporima izbori sa njim.

Kako je istakao, Kina i Srbija su čelični prijatelji koji su uvek jedan uz drugog u teškim trenucima i uzajamno se pomažu.

XS
SM
MD
LG