Linkovi

U Srbiji 171 zaražen, policijski čas od sati 17, od utorka moguća potpuna zabrana kretanja


Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

U Srbiji su registrovana još 22 slučajeva zaraze koronavirusom. Ukupno je 171 potvrđenih slučajeva objavljeno je na sajtu Covid19.rs.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da će Vladi predložiti nove, kako ih je označio, teške i drastične mere. Među njima je i predlog da se od nedelje uvede policijski čas i zabrana kretanja od 17 do pet sati ujutru.

Predložiće Vladi nove mere - od 17 sati do 05 ujutro, 12 sati mogućnost za mlađe od 65 da se kreću.

Međutim, rekao je, ukoliko ni ta mera ne bude dala rezultate, njegov predlog je da policijski čas od ponedeljka počinje u 13 sati, a od utorka možda bude uvedena i 24-oročasovna zabrana kretanja.

"Šta je potrebno, i šta treba da uradimo da biste na poslušali", upitao je Vučić navodeći brojeve sve većih žrtava na dnevnom nivou u zemljama Zapada. "Pokušavamo da vam zaštitimo živote. I ne interesuje me šta ćete da mi kažete i koliko ćete da me volite, jer je u toku borba za vaše života, pre svega za živote vaših goditelja. I za ovom imam saglasnost svih lekara", kazao je on.

U utorak ili sredu u Srbiju će stići 200 pokretnih respiratora, što je procenutalno više od drugih evropskih zemalja, sem Nemačke, rekao je Vučić, naglašavajući da jedan respirator znači tri spasena ljudska života.

Na Beogradskom sajmu biće pripremljeno 3.000 kreveta na i još 5.000 širom Srbije u halama, kazao je on apelujući na disciplinu da "se ne dogodi 'italijanski cenario'".

On je rekao i da je u Srbiju od 5. marta ove godine ušlo 317.854 ljudi čoveka i da se "ne treba pitati" zbog čega je povećan broj zaraženih.

"Neki od njih su znali da su zaraženi ali su došli da se leče džabe ali i njih ćemo da lečimo to je sigurno", rekao je Vučić.

Pozvao je poslodavce da ne otpušaju radnike olako, naglašavajući međutim da im neće obećavati ono što ne može da ispuni.

"Deo gubitaka preuzmite vi, deo će država", rekao je Vučić.

U Nišu oboleli i lekari, ali je izbegnut "italijanski scenario"

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da u Nišu ima 27 potvrđenih slučajeva korona virusa i da među njima ima i lekara, istakavši da je važno da virus nije ušao u bolnicu, na, kako je rekao, "taj najstrašniji način", kao u Italiji.

On je rekao da je, nakon što je počela "delimična epidemija" u tom gradu, odnosno kada je osoba koja je došla spolja došla u grad i započela lokalno prenošenje bolesti, skrenuta pažnja lekarima da ne dolaze bolesni na posao, "čak ni od pehlade".

"I zato imamo jedan broj, trenutno jednu hospitalizovanu koleginicu na infektivnoj klinici", rekao je Tiodorović.

On je dodao da je devetnaest građana, među kojima šest lekara i dve sestre, u kućnoj izolaciji.

"Ovi koji su u samoizolaciji su zdravi, niko nema tegobe, ali su bili u kontaktu sa ovima koji su virus doneli", rekao je Tiodorović ističući da virus nije ušao u bolnicu na "taj najstrašniji način, kako se to inače dešava, kao u Italiji".

Tiodorović je naveo da je situacija u Nišu pod kontrolom.

XS
SM
MD
LG