Linkovi

Stevanović: Pad ekonomije neminovan, oporavak brži od očekivanog


Aleksandar Stevanović, ekonomista (Foto: Rade Ranković, VoA)

Nije malo onih koji misle da će se čovečanstvo lakše izboriti sa korona virusom kao bolešću, nego što će se ekonomija oporaviti od posledica globalne pandemije.

U celom svetu ekonomija je pod strahovitim pritiskom, turizam i bliske grane su gotovo zbrisane, a recesija mnogima kuca na vrata. U ovakvoj situaciji i Srbija deli sudbinu sveta, iako, primera radi, turizam nije primarna grana:

"Turizam ima veliki uticaj na ostale grane, tako da možemo govoriti o uticaju od sedam do osam posto BDP-a. Tu ćemo imati pad u makar jednom kvartalu koji je potpun. Tako da u tom sektoru nećete imati rast, imaćete pad na godišnjem nivou. Isto vam je sa saobraćajem, tu ćemo imati katastrofalnu situaciju barem jedan kvartal. Takođe, doći će do suzdržavanja od potrošnje, jer ljudi kada nastupi ovakav poremećeaj su oprezni i troše mnogo manje. Na stranu što su trošili dosta kad su pravili zalihe pre krize. Ukupna potrošnja će biti manja", kaže ekonomista Aleksandar Stevanović.

Poput ostalih država, i u Srbiji je Vlada reagovala merama koje treba da ublaže posledice korona virusa, a ekonomista Aleksandar Stevanović u izjavi za Glas Amerike kaže da u ovakvim situacijama sve priče i ranije prognoze o rastu BDP-a padaju u vodu:

"Sada ako imate desetkovan saobraćaj, ako imate turizam koji gotovo neće postojati, barem nekoliko meseci, ako ćete imati pad i u maloprodaji i u gotovo celom sektoru usluga, nemoguće je olekivati da imate četiri posto. To suštinski nije podbačaj prognoze, jednostavno desio se jedan 'crni labud' koji se javlja s vremena na vreme".

Na kraju, Stevanović ukazuje da bi nakon zaustavljanja pandemije i vraćanja sveta u normalu, ekonomija mogla mnogo lakše i brže da se oporavi nego što mnogi očekuju:

"Ja verujem u brz oporavak nakon krize, zato što nije problem u strukturi ekonomije. Problem je - pojavilo vam se nešto što se dešava jednom u 20-30 godina, možda i ređe. Tako da po prestanku tog spoljnog šoka verujem da će se dosta brzo stvari dovesti u normalu, s tim što će saobraćaj i turizam trpeti značajno duže od jednog kvartala. Jer i kad prestane epidemija, vrlo verovatno da će se zadržati neka ograničenja kretanja ljudi. Ne drastična kao danas, ali prilično značajna u tokovima među državama", ističe Stevanović.

Zapravo, mnogo toga zavisi od dužine trajanja pandemije - ako cela stvar izmakne kontroli i dobije razmere iz najgorih predviđanja, ni oporavak ekonomije neće biti ništa lakši. S obzirom da je ova godina, iz ugla ekonomije izgubljena, pravo pitanje je kako ćemo startovati u 2021.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG