Linkovi

Guverner Kalifornije naredio građanima da ostanu kod kuće


Guverner Kalifornije Gevin Njusom
Guverner Kalifornije Gevin Njusom

Guverner Kalifornije Gevin Njusom izdao je naređenje za 40 miliona stanovnika te države da ostanu kod kuće, u pokušaju da se suzbije širenje koronavirusa.

U Kaliforniji je do sada umrlo 19 osoba, a 958 je testirano pozitivno na koronavirus.

Naređenje o zabrani izlaska iz kuća usledilo je pošto su u okrugu Los Anđelesa zatvoreni svi tržni centri, igrališta za decu i prodavnice koje ne prodaju osnovne životne potrepštine.

Njusom je od Kongresa zatražio milijardu dolara federalne pomoći za borbu protiv aktuelne krize. Federalni fondovi su dostupni saveznim državama posle odluke predsednika Donalda Trampa da proglasi vanredno stanje.

Od hiljada obolelih od koronavirusa u Americi, dvojica su članovi Kongresa - republikanac sa Floride Mario Dijas Balart i demokrata iz Jute Ben Mekadams.

Istovremeno, Vašington se suočava sa ekonomskim uticajem izbijanja pandemije. Širom zemlje, sve je više onih koji ostaju bez posla i prijavljuju se za nadoknadu za nezaposlene.

Stejt department pozvao je sve američke državljane koji su van SAD da se hitno vrate kući, a one koji su u zemlji da je ne napuštaju.

U svetu više od 10 hiljada umrlih

Prema podacima agencije Rojters, u svetu je od koronavirusa obolelo više od 245 hiljada ljudi, dok ih je umrlo više od 10 hiljada. Virus je registrovan u 179 zemalja.

Italija je po broju umrlih prestigla Kinu u kojoj se virus pojavio. U četvrtak je prijavljeno da je u Italiji, koja ima 60 miliona stanovnika, od koronavirusa umrlo 3405 osoba, dok je u Kini, koja ima 10 milijardi stanovnika, umrlo 3248 ljudi.

I Italija i kineska provincija Hubei, u kojoj se virus pojavio, su bile u karantinu, ali je demografska struktura na severu Italije, gde je većinom staro stanovništvo, učinila da broj žrtava bude mnogo veći.

Nemačka je takođe snažno pogođena pandemijom. Stručnjaci procenjuju da bi oko 10 milona Nemaca moglo da se zarazi ukoliko se ne preduzmu potrebne mere, pre svih društveno distanciranje.

Španija je počela da hotele pretvara u bolnice zbog velikog broja obolelih.

Novi Zeland i Australija zatvaraju svoje granice za sve strane posetioce.

Prva smrt od koronavirusa prijavljena je u Meksiku.

XS
SM
MD
LG