Linkovi

EU zatvara spoljne granice, velika gužva na prelazima


Kilometarska kolona vozila na granici Nemačke i Poljske, 17. marta 2019.
Kilometarska kolona vozila na granici Nemačke i Poljske, 17. marta 2019.

Koronavirusom je širom sveta sada inficirano više od 200.000 ljudi. Broj srmtnih slučajeva u Italiji koji je sada blizu tri hiljade samo što nije prevazišao bilans iz Kine u kojoj je bolest usmrtila oko 3.200 osoba. Širom evropskog kontinenta, evropski lideri zatvaraju granice za saobraćaj koji nije neophodan, ali su granice otvorene za radnike koji zbog posla moraju da prelaze granicu i kamione koji prevoze ključnu robu kao što su hrana i lekovi.

Predsednik vlade Italije saopštio je da epidemija koronavirusa izaziva, kako se izrazio “ekonomski cunami”, a evropski lideri odlučili su da zatvore spoljne granice EU. Međutim, mnoge zemlje članice ugrozile su solidarnost time što su pojedinačno zatvorile unutrašnje granice.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen na pres konferenciji posle videokonferencije G7 o COVID-19.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen na pres konferenciji posle videokonferencije G7 o COVID-19.

“Neprijatelj je virus i sada moramo da učinimo sve što možemo da bi zaštitili građane i zaštitili naše ekonomije”, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i potvrdila je da bi Evropska Unija mogla da zatvori svoje spoljne granice da bi sprečila širenje koronavirusa.

Nekoliko sati kasnije, Berlin se probudio sa naizgled uspavanim ulicama, a u nemačkim gradovima zatvoreni su barovi, klubovi, bioskopi, pozorišta i čak javne kuće.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da bi granice mogle da budu zatvorene u jednom trenutku, kao što je to učinila Francuska, uvodeći stroža organičenja kretanja ljudi. Predsednik vlade Italije rekao je da kriza koronavirusa, sada sa epicentrom u Evropi, izaziva “socio-ekonomski cunami” i da ni jedna zemlja neće biti pošteđena.

Nemački policajac proverava dozvolu žene koja ulazi u Nemačku iz Francuske.
Nemački policajac proverava dozvolu žene koja ulazi u Nemačku iz Francuske.

I dok Evropska Unija pokušava da pronađe zajednički i koordinisani odgovor na epidemiju, mnoge zemlje uvele su sopstvene kontrole na granicama koje su u normalnim uslovima zona slobodne trgovine i putovanja. Portugal i Španija uveli su kontrolu na evropskim unutrašnjim granicama, što je broj zemalja koje su uvele takve mere povećalo na 12.

Stanje je haotično na na graničnim kontrolama širom delova kontinenta, dok ljudi pokušavaju da pređu granice. Španija je uspostavila policijske kontrole na svojoj granici sa Francuskom u utorak, odakle obe zemlje sprečavaju strance da uđu. Vlada je danas prijavila više od 500 smrtnih slučajeva, što je označilo Španiju kao drugu po redu najteže pogođenu epidemijom koronavirusa, posle Italije.

Kamioni na autoputu blizu austrijsko-mađarske granice, 18. marta 2020.
Kamioni na autoputu blizu austrijsko-mađarske granice, 18. marta 2020.

Na granici Mađarske i Austrije, stvaraju se redovi vozila u dužini od skoro 20 kilometara, dok rumunska, bugarska i mađarska vozila čekaju da pređu. Tri baltičke zemlje, Litvanija, Letonija i Estonija, kritikuju Poljsku zato što je blokirala njihove građane u tranzitu da se vrate kućama. Vlada Češke takođe je zatvorila svoje granice. Premijer Andrej Babiš naredio je sinoć građanima da nose maske ili da koriste nešto drugo da bi pokrili nos i usta u javnosti, pojavačajući restrikcije kako bi se sprečilo širenje zaraze.

XS
SM
MD
LG