Linkovi

Hapšenja zbog kršenja zabrane kretanja i dezinformacija, granice zatvorene


Prazne ulice u centru Beograda, tokom trajanja potpune zabrane kretanja između 20 i 05 sati, 18. marta 2020. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Prazne ulice u centru Beograda, tokom trajanja potpune zabrane kretanja između 20 i 05 sati, 18. marta 2020. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojšta Stefanović izjavio je u petak ujutro da su u drugoj noći u kojoj se primenjuje zabrana kretanja uhapšene 154 osobe zbog kršenja te mere, ali da je noć protekla relativno mirno. Uhapšena je i osoba koja je širila dezinformacije o nestašici goriva.

Stefanović je rekao da policija nema pravo da se drugačije ponaša i da će ozbiljno i oštro odgovoriti na svaki pokušaj kršenja mera jer one štite život.

Potvrdio da se od jutros sprovodi mera zatvaranja graničnih prelaza Srbije za putnički saobraćaj.

"Niko neće moći da udje na teritoriju Srbije. To je potrebna mera. Jeste oštra, jeste teška - ali je važna da bismo zaštitli stanovništvo", kazao je ministar za RTS.

"Apelujem da poštujete ove mere. Svako ko se ne pridražava mera, on ugrožava zdravlje naših ljudi. Uhapšene osobe su se našle između 20 i pet sati ujutru našle na ulici, a nisu imali odobrenja", kazao je Stefanović.

Rekao je da tih slučajeva ima u više gradova Srbije, ali da ih je najviše u Beogradu.

Tokom "policijskog časa" u zemlju je iz žarišta korona virusa pristiglo 66 državljana Srbije koji su smešteni u karantin u Moroviću, rekao je.

Ministar je kazao i da je od 14. marta do danas 76.000 državljana Srbije ušlo u zemlju i da je to veliki pritisak na policiju koja mora ogroman broj ljudi da pozove telefonom i proveri da li poštuju mere samoizolacije.

Istakao je da se kontrolišu svi i to na više načina. Pre svega telefonski jer nije realno da se obiđu svi.

Potvrdio je da je šest osoba uhapšeno zbog kršenja mera samoizolacije i naglasio da će osobe koje krše nove propise biti smeštene u neki od karantina - u Vršcu, Požarevcu i Pirotu - u zavisnosti od mesta gde su zatečeni.

Uhapšen zbog dezinformacija o nestašici goriva

Policija je uhapsila P. D. (1989) iz Beograda zbog sumnje da je, posredstvom jedne vajber grupe, širio lažne informacije da pumpe neće prodavati gorivo fizičkim licima.

On je osumnjičen i da je širio lažne informacije da će od sutra biti dozvoljen izlazak samo do prodavnice.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova posle čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu, saopštio je MUP.

XS
SM
MD
LG