Linkovi

Tramp: Postoji nekoliko vrsta mogućih terapija protiv koronavirusa


Američki predsednik Donald Tramp (Foto: AP)

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp izjavio, tokom obraćanja u Beloj kući, da lek Remdesivir, koji proizvodi kompanija Gilead, pokazuje dobre rezultate u borbi protiv koronavirusa.

Predsednik Tramp rekao je da postoji nekoliko vrsta terapija koje bi uskoro mogle biti primenjene u suzbijanju pandemije – poput leka hidroksihlorokvina čija je primarna primena lečenje malarije.

Takođe, ukazao je da je od Američke organizacije za hranu i lekove zatražio ubrzanje procedure kako bi se što pre razvile potrebne medicinske terapije.

"Potrebno je da uklonimo sve barijere", poručio je Tramp u Beloj kući. On je dodao i da bi SAD mogle početi da koriste krstareće brodove, uz postojeće vojne, ukoliko bude bilo potrebno više bolničkih kreveta.

Upitan o mogućim upozorenjima u vezi sa putovanjima unutar SAD-a - Tramp je odgovorio da će to biti tema razgovora u Stejt departmentu kasnije tokom dana.

Američki predsednik ukazao je i da je iskazano mnoštvo dobre volje u pregovorima o zakonu koji bi trebalo da olakša ekonomske posledice globalne epidemije koronavirusa. Istakao je, međutim, da će možda biti potrebno zatražiti dodatna sredstva od Kongresa, u zavisnosti od toga kako se virus bude širio. Prema dosadašnjim informacijama kao pomoć u borbi protiv koronavirusa u američkoj javnosti govorilo se o sumi od hiljadu milijardi dolara.

Prema Trampovim rečima - Sjedinjene Države će pomoći aviokompanijama, kruzer kompanijama i hotelskoj industriji.

"Kada bude bio pravi trenutak umešaćemo se u spor koji je aktuelan na tržištu naftnih derivata", rekao je američki predsednik.

Donald Tramp je rekao i da je sa liderima G7, grupom najrazvijenjih zemalja sveta, razgovarao omogućem odlaganju Olimpijskih igara čiji je početak planiran krajem jula, ali da o tome još nije doneta nikakva odluka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG