Linkovi

IJZ: Tri nova slučaja koronavirusa u Crnoj Gori, ukupno 13


Uzorci krvi koji se testiraju na koronavirus (ilustracija)
Uzorci krvi koji se testiraju na koronavirus (ilustracija)

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je kasno u četvrtak da je otkrio još tri slučaja novog koronavirusa, pa je broj oboljelih sada 13.

“Poslednja tri slučaja su vezana za prvi slučaj otkrivanja COVID-19 u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Direktor Instituta Boban Mugoša rekao je da porast broja slučajeva “ukazuje da se epidemija širi” u Crnoj Gori, kao i da “ovo ukazuje da nismo poštovali ono što je preporučeno - da držimo socijalnu distancu, da vodimo računa o sebi i drugima.

"Ovo govori o našim navikama koje moramo sad da zaboravimo", rekao je Mugoša.

Institut za javno zdravlje Crne Gore prethodno je potvrdio još šest slučajeva zaraze koronavirusom, pošto su u utorak testovi dvije ženske osobe koje su boravile u pogođenim područjima bili pozitivni na COVID-19.

"Danas su u laboratorijama Instituta završene preliminarne analize 20 uzoraka uzetih kod osoba iz nadzora i kontakata do sada potvrđenih slučajeva. Od obrađenih uzoraka pozitivno je 6, od kojih jedan nema epidemiološku povezanost sa do sada potvrđenim slučajevima", saopštio je IJZ.

Pod zdravstevno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori trenutno su 3.523 osobe, uključujući i crnogorske državljane koji su organizovano doputovali u domovinu a koji su iz preventivnih razloga smješteni u karantine", rekli su iz Instituta.

“To ukazuje na to da je epidemija počela da se širi... još jednom molim da se poštuju pravila koja smo uveli jer u slučaju nepoštovanja imaćemo epidemiju nesagledivih posljedica”, rekao je Boban Mugoša iz IJZ.

Oni su ocijenili su da je ovakav skok broja pozitivnih slučajeva bio očekivan "imajući u vidu broj bliskih kontakata koji su identifikovani i obrađeni".

"Ekipe Instituta će i ovo veče provesti na terenu, sprovodeći dalju identifikaciju kontakta i obradu prikupljenih podataka", naveli su iz Instituta za javno zdravlje.

Vlada je u međuvremenu obustavila taksi prevoz i rad nekih trgovinskih objekata, a predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je pozvao građane da “poštuju mjere i ponašaju se disciplinovano i krajnje odgovorno” i “pokazati ličnu i društvenu humanost i solidarnost.

On je pružio punu podršku ljekarima i medicinksim radnicima, navodeći da su “u njihovim rukama i sudbine ljudi i budućnost naše Crne Gore”.

“Teški i neizvjesni dani su pred nama, ali optimista sam. Mi nemamo drugog izbora osim da savladamo i ovo iskušenje”, rekao je Đukanović u obraćanju javnosti.

XS
SM
MD
LG