Linkovi

Vučić: Zatvaraju se granice za putnike, ukida se međugradski transport putnika


Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da se od petka u osam ujutro zatvaraju svi granični prelazi za putnike koji putuju drumskim, železničkim i rečnim saobraćajem, a osim transportnih kamiona niko neće moći da uđe na teritoriju Srbije.

Vučić je, na konferenciji za novinare, rekao da je u Srbiju ušlo 71.187 državljana Srbije, napominjući da će policija večeras posebnu pažnju da obratiti na pojedina naselja gde je veliki priliv dolazaka iz inostranstva, poput Mirijeva, istočnih delova Srbije i Pomoravlja.

Rekao je da će sutra od podne biti zabranjen i sav drumski saobraćaj autobusima i vozovima, dok je prevoz ličnim automobilima i dalje dozvoljen.

Najavio je da će biti promenjeno i vreme potpune zabrane izlaska iz kuća, koje je sada od 20 do 05 sati.

Demantovao je glasne koje su se pojavile na društvenim mrežama o navodnoj nestašici nafte i rekao da je Naftna industrija ima toliko da će sutra vlada odobriti njen zahtev da se nafta izvozi - kako bi se omogućila dalja prerada. Rekao je da će oni koji su te glasine širili "ići u zatvor".

Vučić je ponovio da je glavni smisao svih oštrih mera pokušaj da se izbegne "italijanski scenario" i da bi bilo kasno da se reaguje ako se on dogodi.

Stižu maske, apel da se ne prave zalihe hrane

Rekao je i da je mera prema kojoj penzioneri mogu da izađu u kupovinu samo između 4 i 7 sati izjutra određenog dana namerno takva, da bi se oni obeshrabrili da ikako izađu, pošto su njihovi životu najugroženiji.

Vučić je najavio da će "cela Srbija" naredne nedelje imati zaštitne maske.

"Svi koji danas nemaju maske imaće ih sledeće nedelje. U ponedeljak uveče i utorak ujutro imaćemo 10 miliona maski koje ćemo prvo deliti institucijama, pa narodu", kazao je Vučić.

Apelovao je da se ne stvaraju zalihe osnovih životnih namirnica i potrepština.

Najavio je da će 12. i 13. aprila krenuti isplati pomoći od 4.000 dinara penzionerima u Srbiji a da će Beograd u narednim danima obezbediti posebne pakete za 173.000 penzionera sa penzijama ispod 30.000 dinara.

103 zaraženih u Srbiji

U Srbiji je registrovan trocifren broj obolelih od koronavirusa - trenutno 103 osobe, navedeno je na sajtu covid.rs.

Tokom dana testirani su uzorci 20 osoba, od kojih je 6 pozitivno, a 14 negativno na koronavirus. Od tih šest pacijenata, dvoje je na bolničkom lečenju u stabilnom stanju, a četvoro u kućnoj izolaciji.

U laboratoriji instituta Torlak je do sada testirano ukupno 506 osoba.

U Srbiji je na snazi vanredno stanje, a najnovije restrikcije uvedene su na aerodromu "Nikola Tesla" na kojem su međunarodni putnički letovi obustavljeni u četvrtak u podne, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

Uprkos obustavi međunarodnih komercijalnih letova, aerodrom neće biti zatvoren, a nastaviće da se odvijaju humanitarni i kargo letovi.

Odlukom Vlade Srbije dan ranije obustavljen je i saobraćaj na niškom aerodromu "Konstantin Veliki".

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije da je od utorka počeo trend ubrzavanja širenja epidemije korona virusa u Srbiji. Ona je najavila oštrije mere Vlade za one koji krše meru samoizolacije, među kojima su i kazne zatvora ako zaraze druge i teško im naruše zdravlje ili prouzrokuju smrt.

Ona je rekla da će povratnici koji budu prekršili samoizolaciju biti smešteni u karantin u objekte u Vršcu, Požarevcu i Pirotu, a u slučajevima da nekog zaraze ili prouzrokuju nečiju smrt, mogu da dobiju i do 12 godina zatvora.

U Moroviću kod Šida je otvoren kamp šatorskog tipa smeštaj državljana Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, a nemaju prijavljeno boravište na teritoriji Srbije i za sve ostale putnike za koje lekari na granicama ocene da mogu biti zdravstveni rizik, saopštilo je Ministasrtvo odbrane.

Kon: Rezultati mera su već vidljivi

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je za N1 da je značajno to što ne dolazi do
naglog povećanja broja zaraženih korona virusom u Srbiji i da veruje da je to već sada posledica uvedenih mera.

On je istakao da je broj aktivnih respiratornih bolesti u sredu bio značajno manji u odnosu na prošli utorak, kao posledica svega jednog ponedeljka pod oštrijim merama.

"Vrlo brzo će se videti efekat ovih mera u smislu smanjenja svih cirkulacija svih virusa, tako da je to svakako ohrabrujuće", poručio je Kon.

On je za dezinfekciju preporučio alkohol od 70 procenata, ali i rekao da ako ga nema mogu da posluže sapun i topla voda. Takođe savetuje da se drži udaljenost od najmanje jednog metra u odnosu na druge ljude.

XS
SM
MD
LG