Linkovi

Amerika: Program pomoći nezaposlenima pred velikim izazovom


Ekonomski stručnjaci predviđaju da bi u tekućoj nedelji moglo biti predato više od million i po prijava građana koji rade u restoranima, barovima, hotelima i obavljaju poslove koje je ugrozila pandemija koronavirusa
Ekonomski stručnjaci predviđaju da bi u tekućoj nedelji moglo biti predato više od million i po prijava građana koji rade u restoranima, barovima, hotelima i obavljaju poslove koje je ugrozila pandemija koronavirusa

Američki program pomoći nezaposlenima, jedan od ključnih mehanizama očuvanja tržišta rada, nalazi se pred najvećim izazovima u poslednjih više od deset godina.

Ekonomski stručnjaci predviđaju da bi u tekućoj nedelji moglo biti predato više od million i po prijava građana koji rade u restoranima, barovima, hotelima i obavljaju poslove koje je ugrozila pandemija koronavirusa, piše agencija Rojters.

“Američke države nisu u poziciji da adekvatno odgovore”, smatra Majkl Evermor stručnjak organizacije Nacionalni projekat za zapošljavanje u Vašingtonu.

Novca je sve manje, a prelazimo u stanje u kome će prijava biti sve više narednih nedelja”, ukazuje Evermor.

Pandemija stvara dodatne probleme u državama koje su se i pre pojave koronavirusa suočavale sa nedostatkom novca. Ukupno dvadeset tri američke države nisu raspolagale sa dovoljno sredstava u fondovima sa prevazilaženje poteškoća tokom perioda nezaposlenosti, pokazuju proračuni američkog Sekretarijata za rad.

Pojedini radnici koji su nastojali da se prijave za učešće u programu, kako navodi agencija Rojters, suočavali su se sa poteškoćama poput nemogućnosti onjaln aplikacije, dugom čekanju na telefonskoj liniji ili pak u redu.

Nakon što je izgubila posao šankerke u Njujorku dvadeset devetogodišnja Kejtlin Ma pokušala je da se prijavi kao nezaposlena i preuzme olakšice za hranu.

“Sistemi nisu funkcionisali”, opisuje Ma. Da bi ubrzala izdavanje bonova za hranu, bilo je potrebno da lično obiđe nekoliko kancelarija, uprkos preporukama zdravstvenih zvaničnika o socijalnom distanciranju i izbegavanju gužvi.

Američki sekretarijat za rad, koji postavlja smernice za taj program, državama je dao mogućnost fleksibilnosti u pružanju pomoći građanima koji su privremeno nezaposleni. Međutim, nisu sve države koje primenjuju, usvojile promene.

Američka država Kalifornija pruža pomoć građanima koji su bez posla ostali zbog koronavirusa. U Njujorku su nezaposleni građani imali rok od nedelju dana da se obrate za pomoć – ali je sada ta praksa prekinuta zbog uvođenja karantina i zatvaranja institucija usled koronavirusa. Masačusets je proširio obim pomoći građanima koji je već dobijaju – ali propušta rokove za njeno obezbeživanje. Uzrok je – koronavirus.

Vlasti Severne Karoline saopštile su da se svaki građanin koji je ostao bez posla zbog koronavirusa, ili su pak umanjeni sati koje provodi radeći, može da se prijavi za pomoć u maksimalnom iznosu koji predviđa federalni zakon.

Međutim, kako je javio list Misisipi tajms, lokalni zvaničnici u Misisipiju nisu se saglasili o povećanju pomoći za nezaposlene – a pauza u zasedanju proglašena je do 1. aprila.

Deset država, uključujući Floridu, Alabamu, Severnu Karolinu i Džordžiju, skratili su period korišćenja pomoći na manje od dvadeset šest nedelja godišnje – što je inače standard u mnogim američkim državama.

Zakonom usvojenim tokom nedelje u Senatu mogao bi biti uvećana pomoć u državama u kojima stopa nezaposlenosti pređe deset odsto.

“Žalosno je što nam je bila potrebna kriza da bismo shvatili značaj kvalitetnih programa za pomoć nezaposlenima”, kaže Dejv Kuper analitičar Instituta ekonomskih politika u Vašingtonu.

Veći pristup sredstvima za suočavanje sa nezaposlenošću mogao bi pomoći stabilizaciji ekonomije nakon pada. Takođe, to bi moglo ubrzati oporavak – tako što će nezaposlenim građanima biti obezbeđena gotovina kojom bi mogli kupovati namirnice, gorivo i ostale potrepštine.

XS
SM
MD
LG