Linkovi

Karavan migranata i dalje na putu ka SAD, uprkos Trampovim pretnjama


Migranti iz Hondurasa tokom odmora na glavnom trgu u Tapačuli, u meksičkoj državi Čijapas. (Foto: AFP/Johan ORDONEZ)
Migranti iz Hondurasa tokom odmora na glavnom trgu u Tapačuli, u meksičkoj državi Čijapas. (Foto: AFP/Johan ORDONEZ)

Hiljade migranata iz Hondurasa prešle su granicu sa Meksikom, na putu ka Sjedinjenim Državama. Karavan migranata kreće se ka američkoj granici uprkos upozorenju meksičkih vlasti da će deportovati one koji nemaju odgovarajuća dokumenta i prijetnji američkog predsjednika Donalda Trampa da će poslati vojsku da zatvori granicu sa Meksikom i obustaviti pomoć pojedinim centralno - američkim državama.

Dugi karavan migranata iz Centralne Amerike kreće se kroz Meksiko ka Sjedinjenim Državama. U njemu je više od sedam hiljada muškaraca, žena i djece koji bježe od siromaštva i nasilja u Hondurasu. Jedan od njih je i Enrike:

"Meksičke vlasti bi trebalo da nam dozvole da prođemo i da nas podrže. Ne dolazimo u Meksiko, već idemo u Sjedinjene Države. Treba nam prevoz. Možemo bez hrane tri dana, to nije problem. Sjedinjene Države bi trebalo da nas puste da radimo, samo šest godina. I to je to”.

Migranti su granicu Gvatemale i Meksika tokom vikenda prešli ilegalno, a sačekale su ih stotine pripadnika meksičke federalne policije.

Da bi izbjegli blokadu, pojedini su odlučili da plivaju do meksičke teritorije. ​Majkol, koji je takođe iz Hondurasa, ističe:

"Rizikovali smo živote da bi prešli rijeku, jer u Hondurasu nema dobrog života. Nema budućnosti”.

Meksičke i američke vlasti zatražile su od migranata da prvo podnesu zahtijev za azil u Meksiku. Međutim, većina je, u strahu od deportacije, odlučila da nastavi put ka Americi, uprkos prijetnjama predsjednika Donalda Trampa da će ih na granici sačekati vojska.

“U karavanu ima opasnih kriminalaca, ali ću zatvoriti granicu prije nego što uđu u zemlju i angažovati vojsku”.

Tramp je tvitovao i da će Vašington početi da ukida ili značajno smanjuje pomoć Gvatemali, Hondurasu i El Salvadoru, jer nisu spriječili migrante da napuste njihove zemlje i ilegalnu dođu u SAD.

Američki lider je za karavan, bez dokaza, optužio opozicione demokrate, dvije nedelje uoči ključnih kongresnih izbora.

“Otvoreno pozivaju milione ilegalnih migranata da krše naše zakone, narušavaju granice i preplavljuju našu zemlju”.

Demokrate pak kritikuju Trampovu administraciju zbog lošeg tretmana migranata. Bivši potpredsjednik SAD Džo Bajden zapitao je:

"Šta se zaboga događa u Americi? Otimaju bebe iz majčinih ruku na granici. Šta radimo? U šta smo se pretvorili?"

Pojedini migranti već su odustali. Prema procjenama, oko 2.500 vratilo se kući. Međutim, hiljade su i dalje odlučne da nađu put do Amerike, uprkos teškim uslovima koji prijete da prerastu u humanitarnu krizu.

XS
SM
MD
LG