Linkovi

Velika hapšenja članova bande MS-13 u SAD i El Salvadoru


Članovi bande MS-13 u zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem u El Salvadoru.

Predstavnici američkih agencija za sprovođenje zakona objavili su da je uhapšeno skoro 300 pripadnika bande MS-13, za koju je Trampova administracija obećala da će je ukloniti sa američkih ulica.

Hapšenja su izvršena proteklih nedelja u okviru velike akcije vodjene pod imenom “Operacija Razjareni bik.” Operaciju su predvodili predstavnici američke Imigracione i carinske službe. 214 članova MS-13 su uhapšena u SAD a 53 u El Salvadoru, domovini i bazi te bande, navode zvaničnici.

Operacija iz dve faze, usmerena protiv članova MS-13 i njenih globalnih finansijskih mreža, počela je za vreme administracije bivšeg predsednika Obame ali je eskalirala pod administracijom predsednika Trampa.

MS-13 je jedina ulična banda koju američki Sekretarijat za finansije označava kao trasnacionalnu kriminalnu organizaciju. Ima skoro 10.000 članova u SAD, a uglavnom su u pitanju imigranti iz El Salvadora, Gvatemale i Hondurasa.

Među uhapšenima u SAD većina su ilegalni imigranti. 16 uhapšenih su američki državljani a pet imaju legalni status u SAD.

Sekretar za pravosuđe Džef Sešns ocenio je da su hapšenja važan korak u naporima Trampove administracije da uništi MS-13 čiji su članovi umešani u seriju ubistava širom zemlje.

“Predsednik Tramp je naredio Sekretarijatu za pravosuđe da smanji criminal i obračuna se sa međunarodnim kriminalnim organizacijama I bićemo neumorni u sprovođenju tih cileva”, saopštio je Sešns. “Zato sam naredio jedinicama angažovanim u borbi protiv krijumčara droge da primenjuju sve moguće zakone da bi hapsili, osudili i oduzeli finansije MS-13.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG