Linkovi

SAD dozvolile maloj grupi migranata da pređe granicu


Migranti na granici Meksika i SAD
Migranti na granici Meksika i SAD

Američke vlasti dozvolile su maloj grupi migranata iz Centralne Amerike, koji su putovali u karavanu da bi tražili azil u Sjedinjenim Državama, da pređu američku granicu sa Meksikom, nakon što su prethodno saopštili da nemaju kapacitete da procesuiraju njihove zahteve.

Desetine migranata, smeštene u kampu u meksičkom gradu Tihuana, blizu američkog graničnog prelaza, slavile su u ponedeljak veče nakon što su američki zvaničnici dozvolili grupi od osam žena i dece da uđu u SAD.

Međutim, američki Sekretarijat za pravosuđe istovremeno je podigao tužbu protiv 11 članova karavana, zbog ilegalnog ulaska u zemlju oko 6 kilometara zapadno od graničnog prelaza San Isidro, u Kaliforniji.

“Sjedinjene Države neće tolerisati ignorisanje imigracionih zakona i ugrožavanje bezbednosti zemlje”, saopštio je sekretar za pravosuđe Džef Sešns.

Predsednik Donald Tramp, koji je više puta kritikovao karavan migranata, zatražio je da se tim grupama ne dozvoli ulazak u zemlju, dok je pozvao i na usvajanje oštrijih imigracionih zakona.

Međutim, Sjedinjene Države su pravno obavezne da prihvate pojedine zahteve za azil, dok je većina članova karavana saopštila da je pobegla od nasilja i pretnji smrću u svojim državama.

Migranti, kojima još nije dozvoljeno da pređu američku granicu, saopštili su da neće odustajati dok barem ne budu mogli da razgovaraju sa američkim pograničnim službenicima i pokušaju da ih ubede da nije bezbedno da se vrate u svoje zemlje.

Još nije poznato da li će američke vlasti dozvoliti još nekome da podnese zahtev za azil.

XS
SM
MD
LG