Linkovi

Protesti zbog imigracione politike, uhapšene stotine aktivista


Stotine aktivista, među kojima je bila glumica Suzan Sarandon, uhapšene su tokom protesta u Vašingtonu.

Zbog politike "nulte tolerancije" Bele kuće i razdvajanja dece od roditelja ilegalnih imigranata protestuje se širom Sjedinjenih Država, uključujući i u Vašingtonu.

Stotine aktivistkinja uhašene su juče tokom protesta protiv Trampove imigracione politike u jednoj od zgrada američkog Senata. Policija je saopštila da je uhapšeno čak 575 osoba, među kojima je i poznata glumica Suzan Sarandon. Tramp je okončao kontroverznu praksu razdvajanja porodica, ali mnogi roditelji i dalje ne znaju gde im se nalaze deca.

Dve imigrantske priče

Čak i oni ilegalni imigranti koji uspeju da lociraju svoju decu, često ne mogu ništa da urade da im se deca vrate. Ovo su dve priče sa različitim ishodom, ali jednako teške.

Dženet, sedmogodišnja ćerka Buene Venture Martin Godinez, koja je odvedena u prihvatni centar i odvojena od porodice kada su prelazili iz Meksika u Arizonu.

„Ona je sada veoma veoma daleko, i ona pati i ja patim“, kaže Buena Ventura.

Majka dodaje da nije bila upoznata sa novom imigracionom politikom “nulte tolerancije” administracije predsednika Trampa i da bi porodica mogla da bude razdvojena.

Martin Godinez i njen sin su u maju prešli u Arizonu gde ih je privela pogranična kontrola, i proveli su nedelju dana u toj saveznoj državi i u Teksasu, spavajući s vremena na vreme, na betonu. Ona je nakon toga puštena sa nanogicom, a suprug i ćerka su dve nedelje kasnije pokušali da pređu granicu jer su porodici u Gvatemali pretili smrću. Njenog supruga, osuđenog zbog ilegalnog ulaska u Sjedinjene Države, čeka skoro sigurna deportacija, a ćerka se nalazi u pritvoru u agenciji za zaštitu dece u Mičigenu.

Martin Godinez može da razgovara sa ćerkom, ali kaže da su telefonski razgovori veoma mučni.

“Veoma sam tužna. Svaki put kad me zove, plače, a ja joj kažem da bi bilo bolje da nismo ni dolazili jer ona toliko pati”.

Federalni sudija je doneo odluku da sva deca razdvojena od roditelja moraju da budu vraćena svojim porodicama u roku od 30 dana, a još i kraće kada deca imaju manje od pet godina.

Buena broji sekunde do momenta kada će ponovo videti ćerku, ali ne zna šta će biti sa njenom porodicom posle toga.

Za to vreme, Lidija Suza neće da pusti svog sina jer je čekala šest nedelja da ga zagrli.

“Imigracioni agent nam je rekao da ćemo se videti za dva dana”.

Ali to se nije dogodilo. 27-godišnja majka i njen sin prešli su granicu iz Meksika takođe u maju, tražeći azil jer im je u Brazilu život bio u opasnosti. Lidija je uhapšena, osuđena i privedena, a Đogo je poslat u vladin prihvatni centar u Čikagu. Advokat navodi da je Đogo nedeljama bio sam u zatvorskoj ćeliji jer je bio u karantinu pošto je dobio male boginje ne znajući da li će ponovo videti majku. Tako je proveo deveti rođendan.

“Plakao sam skoro svaki dan dok nisam bio sa mamom”.

Lidija je sama morala da pronađe svog sina.

“Uspela sam da nađem Đoga preko druge majke koja je kontaktirala njeno dete, ona mi je dala broj telefona”.

Federalni sudija u Čikagu je zahtevao da Lidija i Đogo budu i legalno ponovo spojeni. Oni su sada na putu ka Bostonu gde će početi novi američki život u bezbednom azilu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG