Linkovi

Kakve su šanse za legalno dobijanje azila u SAD?


Imigranti iz Hondurasa na granici SAD
Imigranti iz Hondurasa na granici SAD

Karlos iz Hondurasa i njegov 17-godišnji sin uhapšeni su pošto su prešli Rio Grande i ilegalno ušli u SAD. Karlos je posle hapšenja razdvojen od sina, našli su se opet posle šest dana i planiraju da se priključe rođacima na Floridi. Karlos je u intervjuu za Glas Amerike rekao da nije upoznat sa procedurom traženja azila.

Ljudima kao što je Karlos pomaže organizacija "Texas Civil Rights Project" koja im besplatno obezbeđuje zastupnike u imigracionom procesu i daje pravne savete. Njihovi pravnici rade i sa imigrantima razdvojenim od dece.

"Većinom je reč o ljudima koji su pobegli od nasilja u svojoj zemlji", rekao je Efren Olivares, advokat.

Iako je sekretar za pravosuđe Džef Sešns nedavno najavio da promene u sistemu traženja azila kojima se kao razlog za azil ne priznaje "privatno" nasilje, odnosno nasilje u porodici ili nasilje bandi. Ipak, te promene još nisu primenjenje u pritvornom centru za imigrante u Mekalenu u Teksasu.

Karlos koji beži od nasilja bandi ipak ima male šanse da dobije azil. U 2016. samo, svaka jedanaesta osoba uspela je da dobije azil.

Karlos iz Hondurasa traži azil u SAD zbog nasilja bandi u njegovoj zemlji
Karlos iz Hondurasa traži azil u SAD zbog nasilja bandi u njegovoj zemlji



Predstavnica okruga Hidalgo, republikanka Adrijen Penja Garza ocenjuje da sadašnji sistem procesuiranja tražilaca azila ne radi, i nada se da Kongres može to da popravi.

"Ima mnogo rupa koje se zloupotrebljavaju, ali istovremeno mi smo zemlja koja želi da sasluša i pomogne ljudima u nevolji. Moramo da nađemo neki balans, a to do sada nisam videla".

Dejvid Bir, imigrationi analitičar u CATO institutu rekao je da SAD zapravo obučavaju službenike koji rade na azilu da evaluiraju tvrdnje imigranata.

"Tramp zapravo ceo azil u SAD naziva rupom, i to nije u redu za naš azilni sistem koji je baziran na tome da ne radimo ono što smo radili tokom Drugog svetskog rata - slali ljude nazad u smrt. Azilni sistem podrazumeva da se svaka tvrdnja ponaosob analizira i onda o njoj odlučuje na pojedinačnoj bazi".

Bir ističe da je odbijanje onih koji na legalnim graničnim prelazima zatraže azil kršenje i domaćeg i međunarodnog prava. Američki imigracioni savet podneo je tužbu sudu u Kaliforniji zbog odbijanja onih koji zatraže azil na granici SAD i Meksika.

"Morate da se pozabavite ljudima koji žele legalno da uđu, da olakšate taj proces i to će rešiti problem", kaže Bir.

Karlos će biti saslušan na sudu, gde će ga pitati zbog čega je u SAD došao ilegalno i za šta će morati da dokaže da ima strah da se vrati nazad.

Sudovi su trenutno u zaostatku da obrade oko 700 hiljada slučajeva imigranata.

XS
SM
MD
LG