Linkovi

Obračun sa bandama ili ilegalnim imigrantima?


Administracija predsednika Trampa preduzima mere u borbi protiv pripadnika zloglasne, ulične bande MS13, koja vuče korene iz Salvadora. Taj potez kod mnogih izaziva zabrinutost da se nasilje koristi kao izgovor za obračun sa ilegalnim imigrantima.

Masovna hapšenja pripadnika bande MS13, su deo pokušaja Trampove administracije da se obračuna sa okorelim kriminalcima koji su počinili nasilne zločine i koji ubijaju svoje žrtve mačetama.

Predsednik Tramp krivi imigracionu politiku prethodne administracije što se banda koja vuče korene iz centralne Amerike, proširila na Ameriku i obećao je da će ona biti uništena.

“MS-13 će veoma brzo biti uklonjen sa naših ulica, verujte mi.”

Ali i pored nedavnih uspešnih akcija policije, američki sekretar za pravosudje Džef Sešons kaže da bande, jednom desetkovane, nastavljaju da regrutuju nove članove iz svojih zemalja, takozvanog severnog trougla, Hondurasa, Gvatemale i Salvadora.

“Osiguraćemo naše granice, proširićemo sprovođenje imigracionog zakona i ugušićemo priliv novih članova.”

Ali da li će to biti dovoljno da se smanji broj članova bandi koje se izdržavaju od ucena i trgovine drogom? Aleks Naurasti proučava imigraciju na institute Kejto u Vašingtonu.

“To je verovatno izvor za regrutovanje novih članova, ali te bande ne bi mogle da opstanu da nemaju prihode, a novac im, u ogromnim količinama dolazi od trgovine drogom.”

Od 2012. pogranična služba je na jugozapadu zemlje, gde ulazi najveći broj ljudi iz centralne Amerike, zadržala na ispitivanju 250 hiljada mladih, od kojih je za samo 160 utvrđeno da su pripadnici uličnih bandi.

Prilikom nedavnih masovnih racija u nekoliko većih američkih gradova i hapšenja pripadnika uličnih bandi, imigracione i pogranične službe su utvrdile da su među uhapšenima uglavnom bili državljani Sjedinjenih Država.

Štaviše, republikanci u Kongresu, među kojima i senator Čak Gresli, brinu da su deca bez roditelja lak plen za regrutovanje.

"Njihov legalni status i poreklo iz centralne Amerike ih čine ranjivim metama za regrutovanje u redove bande MS13."

Iako 90 odsto pripadnika ulične bande MS13 čine ilegalni imigranti, Naurasti kaže da izjednačavanje kriminalaca sa imigrantima nije bazirano na činjenicama.

“Ono što mi vidimo, a podaci su veoma jasni, je da se imigranti, bez obzira da li se radi o legalnim ili ilegalnim, u mnogo manjem broju bave kriminalnim radnjama u Sjedinjenim Državama od rođenih Amerikanaca.”

I dok nepraćenu decu iz centralne Amerike još uvek ne vraćaju sa granice, oštre imigracione mere nove adminostracije daju rezultate. U maju je američka pogranična služba saopštila da je broj maloletnika koji bez pratnje roditelja ulaze u Ameriku opao za rekordnikh 73 odsto.

XS
SM
MD
LG