Linkovi

Tramp: Odmah deportovati ilegalne imigrante


Agent pogranične patrole Serhio Ramirez razgovara sa migrantima koji ilegalno prelaze granicu iz Meksika u SAD (arhivski snimak)
Agent pogranične patrole Serhio Ramirez razgovara sa migrantima koji ilegalno prelaze granicu iz Meksika u SAD (arhivski snimak)

Predsednik Tramp pozvao je da se ilegalni imigranti koji ulaze u SAD po odmah deportuju "bez sudija ili sudskih procesa."

U seriji komentara na Tviteru, Tramp je poručio: "Ne možemo da dozvolimo svim tim ljudima da izvrše invaziju na našu zemlju", dodajući da američki sistem "izvrgava ruglu dobru imigracionu politiku reda i zakona."

Predsednik Tramp govori o imigraciji sa članovima porodica žrtava zločina koje su počinili nedokumentovani imigranti, 22. juna 2018. u Vašingtonu.
Predsednik Tramp govori o imigraciji sa članovima porodica žrtava zločina koje su počinili nedokumentovani imigranti, 22. juna 2018. u Vašingtonu.

Američki lider izneo je tvrdnju da se "ceo svet smeje" američkom imigracionom zakonu koji je veoma nepravedan prema svim onima ljudima koji su legalno prošli kroz sistem i čekaju u redu godinama."

SAD su godinama obezbeđivale sudske postupke migrantima koji beže iz Meksika, Centralne Amerike i drugih delova sveta u potrazi za boljim ekonomskim mogućnostima u SAD.

Trampov zahtev da se taj pravni proces okonča suočiće se sa žestokim otporom u Kongresu koji je godinama blokiran jer ne može da pronađe kompromis o promenama imigracione politike.

Tramp je izjavio "Kada neko dođe, moramo ga odmah vratiti, bez sudija i sudskih procesa, tamo odakle je došao."

Predsednik je ponovio zahtev da "imigracija mora da bude zasnovana na zaslugama - potrebni su nam ljudi koji će pomoći da Amerika ponovo bude velika!"


Tramp je ranije ponovo okrivio opozicione demokrate za zastoj u vezi sa imigracionom politikom.

"Demokrate, popravite zakone. Nemojte samo da se odupirete", poručio je Tramp na Tviteru. On je proglasio da njegova administracija obavlja "daleko bolji posao" od bivših predsednika Džordža W. Buša i Baraka Obame u kontroli ilegalne imigracije "ali da je potrebna snaga i bezbednost na granici!". Tramp je tvitovao: "Ne možemo da primamo sve ljude koji pokušavaju da provale u našu zemlju. Jake granice, zemlja bez kriminala!"

Republikanski senator Ron Džonson, član senatskog Odbora za unutrašnju bezbednost izjavio je za CNN "To je zbrka koja je stara decenijama. Nemamo kapacitet da procesuiramo slučajeve svih migranata koji se pojave na američkoj granici."

Predstavnički dom i dalje planira da glasa ove nedelje o sveobuhvatnim promenama imigracione politike nakon što je prošle nedelje poražena stroga verzija novih imigracionih kontrola.

Tramp je poddržao oba zakonska predloga koji se razmatraju u Predstavničkom domu ali je onda rekao da republikanski zakonodavci gube vreme i da treba da napuste te napore do posle novembarskih izbora, u nadi da će republikanci povećati većinu u oba doma i tako lakše moći da usvoje promene imigracione politike.

Demokrate se, međutim, nadaju da će povratiti kontrolu nad najmanje jednim domom Kongresa. Američki analitičari smatraju da imaju bolju šansu da povrate kontrolu nad Predstavničkim domom gde će ponovo biti izabranih svih 435 kongresmena.

XS
SM
MD
LG