Linkovi

Situacija sa imigrantima - PR katastrofa za Belu kuću


Predsednik Donald Tramp na sastanku sa republikanskim članovima Kongresa.
Predsednik Donald Tramp na sastanku sa republikanskim članovima Kongresa.

Odluka predsednika Trampa da ukine politiku razdvajanja imigrantskih porodica koje pristižu preko južne američke granice doneta je posle prave političke oluje koja je izbila ove nedelje. Imigracija bi mogla da bude jedno od ključnih pitanja na ovogodišnjim izborima za Kongres na sredini predsednikovog mandata.

Predsednik Tramp je na mitingu pred svojim pristalicama u Minesoti obećao da će imigracija biti centralno pitanje u kampanji za kongresne izbore.

"Ako želite da stvorite humani, legalni sistem imigracije, morate da penzionišete demokrate i izaberete republikance da bismo konačno zaštitili naše granice.”

19-mesečni Hesus Funjes i njegova majka Diva Funjes, imigranti iz Hondurasa.
19-mesečni Hesus Funjes i njegova majka Diva Funjes, imigranti iz Hondurasa.

Samo nekoliko sati ranije, predsednik je ukinuo svoju kontroverznu politiku razdvajanja dece od roditelja.

"Imaćemo jake, veoma jake granice. Ali porodice ćemo držati na okupu.”

Tramp je odustao od politike razdvajanje pošto je javnost burno reagovala a održani su i protesti, posebno kada je objavljen audio snimak na kojem se čuo plač dece koja se razdvajaju od roditelja.

Gnev su izrazili predstavnici obe partije, među kojima i demokratski kongresmen Ilajdža Kamings.

"Trebalo bi da se svi slažemo da nećemo decu beskonačno držati u dečjim zatvorskim kampovima, skrivenu od javnosti. Koja je to zemlja? Ovo su Sjedinjene Američke Države!”

Zagovornici strože granične politike kao što je Art Artur stali su na predsednikovu stranu.

"Tako veliki priliv pojedinaca nagoveštava da počinju da polako rastu brojevi koje smo videli za vreme Obamine administracije. Trampova administracija je morala da nešto preduzme i ovo je odgovarajući odgovor.”

Međutim, mnogi verski lideri su kritikovali predsednikovu politiku, među njima i katolički sveštenik Kevin Saliven.

“Metod da se neko dete razdvoji od majke je potpuno neprihvatljiv za nas kao Amerikance.”

Neposredne političke posledice mogle bi da naude predsedniku, smatra analitičar Leri Sabato.

"Za Trampovu administraciju to je katastrofa u domenu odnosa s javnošću i čini se da to uviđa svako osim Donalda Trampa i njegovih saradnika – zagriženih protivnika imigracije.”

Međutim, Sabato takođe primećuje da predsednik čvrstim stavom želi da osvoji podršku svoje baze uoči novembarskih izbora.

"Naravno, oni su koncentrisani na svoju bazu. Pokušavaju da osiguraju da se ti birači pojave i na kongresnim izborima što bi moglo da utiče na neke tesne trke.”

Trampov rejting popularnosti se nedavno poboljšao, posebno posle samita sa Severnom Korejom. Međutim, istraživanja su obavljena pre bure koja je nastala zbog razdvajanja porodica na granici.

XS
SM
MD
LG