Linkovi

Tramp protiv ilegalnih imigranata


ARHIVA - Američki predsednik Donald Tramp sa članovima Kongresa i policajcima u Beloj kući razgovara o kriminalu i imigraciji, Vašington 6. februar 2018.
ARHIVA - Američki predsednik Donald Tramp sa članovima Kongresa i policajcima u Beloj kući razgovara o kriminalu i imigraciji, Vašington 6. februar 2018.

Američki predsjednik Donald Tramp oštro je kritikovao ilegalnu imigraciju na južnoj granici sa Meksikom, usprotivio se legalizaciji statusa stotina hiljada ilegalnih imigranata koji su u Sjedinjene Države dovedeni kao djeca, a od Kongresa je zatražio da usvoji oštre imigracione zakone. Tramp je tvitovao da imigranti “kradu našu zemlju”.

Tokom prvog zvaničnog događaja u više od nedelju dana, predsjednik Tramp i prva dama u nedelju su prisustvovali uskršnjoj misi u Palm Biču, na Floridi.

Trampova praznična poruka bila je da nema dogovora o obnavljanju DACA-e, programa za zaštitu ilegalnih imigranata koji su u Sjedinjene Države dovedeni kao djeca.

“Veliki broj ljudi dolazi u SAD zato što žele da iskoriste taj program. Vidjećemo šta će se dogoditi. Imali su veliku šansu, koju su demokrate upropastile”, rekao je Tramp.

Za izostanak dogovora, Tramp je demokrate optužio i na proslavi Uskrsa u Bijeloj kući u ponedeljak.

DACA je obezbjeđivala legalan status za oko 800 hiljada mladih ilegalnih imigranata. Međutim, Tramp je prošle godine donio odluku da ga ukine, uz poruku da želi da Kongres usvoji trajnije rešenje, pa čak i moguće državljanstvo za takozvane sanjare.

"To bi zaista trebalo da bude zakon pun ljubavi i mi to možemo da uradimo”, rekao je američki predsednik 9. januara 2017.

Tramp je više puta nagovijestio da bi podržao zakonski prijedlog koji bi ilegalnim imigrantima pružio legalan status u zamjenu za finansiranje prijedloga o izgradnji zida na granici sa Meksikom, što su demokrate prihvatile. Međutim, u nizu tvitova, danas i juče, Tramp je oštro kritikovao ilegalnu imigraciju i poručio da sporazuma nema.

“Potreban nam je zid. Karavani dolaze. Nema više sporazuma o DACA-i”, bili su samo neki od Trampovih tvitova.

Na Tviteru je pozvao republikance da bez odlaganja, prostom većinom, usvoje pooštreni zakon o obezbjeđenju granicama, optužio demokrate da ne žele bezbjedne granice, a Meksiko da ne radi gotovo ništa da spriječi ilegalnu imigraciju.

Predsjednik se prvobitno oglasio nakon što je u programu konzervativne televizije Foks objavljen prilog o karavanu imigranata, uglavnom iz Hondurasa, koji su se uputili kao američkoj granici gdje planiraju da traže politički azil.

"Meksiko može da ih goni, ako ih pronađe, zato što takođe krše meksičke zakone”, rekao je novinar TV mreže Foks.

Međutim, prema podacima američke pogranične službe, ove godine, u poređenju sa prošlom, priveden je manji broj onih koji su pokušali ilegalno da pređu granicu.

Trampovi tvitove odnose se na takozvani izbjeglički karavan od 1.500 muškaraca, žena i djece iz Hondurasa, Gvatemale i El Salvadora koji putuju zajedno da bi se zaštitili od kriminala tokom opasnog putovanja kroz Meksiko. Oni su saopštili da će pojedini, ali ne i svi tražiti azil kada dođu do američke granice.

XS
SM
MD
LG