Linkovi

Tramp najavljuje novi transkript razgovora sa Zelenskim, Kongres spreman za javna svedočenja u procesu opoziva


Javna saslušanja svedoka u Kongresu počinju u sredu, 13. novembra

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa spremaju se da u sredu 13. novembra počnu javna saslušanja svedoka u istrazi o opozivu predsednika Donalda Trampa. Predsednik, s druge strane, najavljuje da će objaviti drugi transkript razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim iz aprila ove godine, prenosi Rojters.

Tramp je na Tviteru najavio da će "tokom nedelje" verovatno objaviti transkript razgovora koji je "veoma važan".

Taj razgovor se desio 12. aprila, kada Zelenski još nije zvanično stupio na položaj predsednika Ukrajine.

Predsednik je ponovo kritikovao istragu o opozivu i demokrate koje je sprovode i nazvao je "lovom na veštice" i "farsom".

Istraga demokrata u Predstavničkom domu o opozivu Donalda Trampa počela je 24. septembra. Demokrate smatraju da je Tramp zloupotrebio položaj, jer je zaustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini sve dok ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne otpočne istragu o Trampovom demokratskom rivalu Džou Bajdenu.

Demokrate kažu da transkript razgovora Trampa i Zelenskog potvrđuje da je američki predsednik tražio "uslugu za uslugu", a da o tome svedoči i prijava anonimnog uzbunjivača.

Tramp je od početka insistirao na tome da se objavi identitet uzbunjivača i naziva ga "špijunom", a čak i najavljivao da će objaviti njegovo ime.

Uzbunjivač je inače ponudio da svedoči u kongresnoj istrazi, ali je predsednik to odbacio.

Kongres spreman za javna saslušanja svedoka

Predstavnički dom Kongresa je 31. oktobra usvojio rezoluciju kojom se istraga o opozivu predsednika otvara za javnost. Objavljeni su transkripti nekih svedočenja iza zatvorenih vrata, a počinju i javna saslušanja svedoka, koja će biti uživo prenošena na televiziji.

U sredu 13. novembra javno će svedočiti najviši diplomatski predstavnik SAD u Ukrajini Vilijam Tejlor, koji je iza zatvorenih vrata već rekao da je imao saznanja o tome da je Tramp od Zelenskog tražio "uslugu za uslugu". U sredu će svedočiti i zvaničnik Stejt departmenta Džordž Kent.

U petak će se pred kongresnim odborima ponovo pojaviti bivša ambasadorka SAD u Ukrajini Mari Jovanovič, koju je Tramp smenio sa te funkcije. Ona je ranije posvedočila da se predsednikov lični advokat Rudi Đulijani sastajao sa ukrajinskim zvaničnicima mimo zvaničnog protokola, te da joj je ambasador SAD u EU Gordon Sondlend savetovao da "uđe u igru ili da ode kući".

Sondlend je u prvom iskazu u Kongresu iza zatvorenih vrata rekao da nije bilo nikakvog traženja "usluge za uslugu", ali je kasnije promenio iskaz koji su njegovi advokati dostavili Kongresu.

On je u novom iskazu naveo da Tramp jeste tražio istragu o Bajdenu kako bi isplatio vojnu pomoć.

U istrazi su svedočili i bivši specijalni izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker, savetnik državnog sekretara SAD Majkl Mekinli, bivša Trampova savetnica za Rusiju Fiona Hil, zamenik državnog sekrertara SAD Filip Riker i drugi bivši i aktuelni zvaničnici adminstracije.

Neobavezujući poziv za svedočenje dobio je i Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, za koga je njegova bivša koleginica Fiona Hil rekla da je bio zabrinut da Trampova administracija pokušava da vrši prisak na ukrajinske vlasti.

Boltonovi advokati su ranije saopštili da se on neće odazvati neobavezujućem pozivu da svedoči u Kongresu. I drugi zvaničnici Bele kuće, poput sadašnjeg vršioca dužnosti savetnika za nacionalnu bezbednost Čarlsa Kupermana, odbili su da svedoče u Kongresu.

Sadašnji vršilac dužnosti šefa Trampovog kabineta Mik Malvejni rekao je da se neće odazvati obavezujućem pozivu za svedočenje, već da će poslušati direktivu predsednika da ne sarađuje u istrazi.

Donald Tramp i republikanci konstantno kritikuju istragu o opozivu, dok demokrate smatraju da će javna svedočenja, koja su korak dalje u istrazi, ubediti javnost da stane na njihovu stranu i podrži opoziv.

O opozivu Donalda Trampa glasaće Predstavnički dom Kongresa.

Međutim, i ako bude opozvan, ne mora da znači i da će biti razrešen dužnosti jer o tome odlučuje Senat u kojem republikanci imaju većinu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG